Германия намалява ДДС върху газа от 19 на 7 процента, за да помогне на потребителите. Очаква се по този начин да бъдат подпомогнати газовите компании, които след драстичното намаляване на доставките от "Газпром " са принудени да купуват синьо гориво на свободния пазар на значително по-високи цени. Германският канцлер Олаф Шолц каза, че правителството очаква  газовите доставчици да прехвърлят изцяло намалението на ДДС върху потребителите.

Шолц осъди в разговор с израелския премиер отричането на Холокоста

Германия обяви, че от 1 октомври ще налага такса от 2,4 евро за киловатчас синьо гориво, за да подпомогне вносителите, които се сблъскват с извънредни разходи заради съкратените доставки на руски газ. Очаква се това да натовари бюджета на едно средностатистическо домакинство с близо 500 евро на година. Налагането на ДДС в размер на 19 процента върху тази такса ще означава оскъпяване на газа с 0,46 цента за киловатчас, което ще доведе до повишение на сметките на домакинствата средно с по още 76 евро на година.

Освиркаха Шолц по време на реч в Източна Германия

Покачващите се енергийни цени са огромна тежест за много германци. Правителството смята, че потребителите на природен газ не трябва да бъдат натоварвани допълнително с данък добавена стойност, заяви Олаф Шолц.

Германското правителство реши да намали временно ДДС върху газа от 19 на 7 на сто, за да подпомогне потребителите, които са поставени под натиск от скока на цените, породен от войната в Украйна. Понижението на данъка ще остане в сила поне до края на март 2024 година и очакваме компаниите да приложат на 100 процента това намаление върху клиентитe, подчерта Шолц.

Газовото хранилище в България е най-празното в Европа

Същевременно Германия поиска от Европейската комисия да бъде допуснато изключение от правилата на ЕС за данъчно облагане и да на бъде налаган ДДС върху допълнителната такса, за да не бъде допуснато още по-голямо повишение на цените за потребителите.  ЕК обаче отказа с отговора, че "не съществува възможност, която да позволи избягването на ДДС върху подобно плащане".

Канцлерът Олаф Шолц обяви и трети пакет от социални мерки заради енергийната криза, който ще бъде оповестен в следващите дни. Очакват се нови облекчения както за домакинствата, така и за бизнеса.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм