Германия обмисля да продължи продажбата на месечни карти за 9 евро за всички линии на градския транспорт, както и за регионалните влакове и автобуси в страната. Германският канцлер Олаф Шолц определи мярката като "голям успех". Той настоя тя да бъде запазена, което срещна отпор от страна на финансовия министър Кристиан Линднер.

Според него това ще струва на Германия 14 милиарда евро годишно, които няма да са на разположение за инвестиции, например в образованието. Мярката беше въведена от юни до август и беше приета радушно от хората в страната. От въвеждането й до края на юли са продадени 38 милиона карти, сочат данните, публикувани на сайта на германското правителство.

Въвеждат спирки „По желание“ в градския транспорт в София

Правителството на Германия въведе картите от 9 евро, които обхващат целия местен и регионален обществен транспорт като част от поредица от мерки за подпомагане на домакинствата, заради високите цени на горивата и с цел опазване околната среда. Продажбата им започна на 23 май, а крайният срок на валидност е 31 август. Сред възползвалите се от нея е Андреас Гал, който е с българско и германско гражданство. Голяма част от времето си прекарва в Германия, където е и в момента. 

Според него, откаткто съществува мярката, трафикът е намалял, хората са много доволни и смятат, че трябва да продължи. 

Близо 4/5 от хората в Германия настояват месечната карта за целия обществен транспорт да остане на цена 9 евро, сочи проучване на "Института Кантар". У нас пресонализираната месечна карта за градския транспорт в София за всички линии струва 50 лева.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм