Германските производствени цени са се ускорили неочаквано до нов рекорден максимум през юли, задвижвани основно от по-високите цени на енергията, се посочва в данните на Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis), публикувани днес и цитирани от ДПА.

Производствените цени са се повишили с 37,2 на сто на годишна основа през юли, което надминава скока от 32,7 на сто през юни. Икономисти прогнозираха, че инфлацията в този сектор ще се смекчи леко до 32 на сто.

Енергийният регулатор на Германия предупреди за недостиг на газ през зимата

Това е най-големият растеж на показателя на годишна основа от началото на статистиката през 1949 година, уточни "Дестатис".

Възходящата тенденция през юли се дължи в голяма степен на скока от 105 на сто на цените на електроенергията на фона на повишените разходи за природен газ и електроенергия.

Като се изключи електроенергията, производствените цени са се повишили с 14,6 на сто през юли спрямо миналогодишните.

Германия намалява ДДС върху газа от 19 на 7 процента

Сред другите компоненти на индекса на производствените цени, котировките на междинните стоки са нараснали с 19,1 на сто , а тези на капиталовите стоки - с 8,3 на сто. Цените на трайните потребителски стоки са се увеличили с 10,9 на сто, а на нетрайните потребителски стоки също са регистрирали двуцифрен растеж от 16,2 на сто.

На месечна основа производствените цени са се повишили с по-бърз темп от 5,3 на сто през юли след увеличение от 0,6 на сто предходния месец. Очакваше се цените да нараснат със стабилен темп от 0,6 на сто.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм