Германският енергиен регулатор предупреди в четвъртък за недостиг на газ тази зима и призна, че целта на правителството да достигне 95% ниво на съхранение до 1 ноември е непостижима, предаде БГНЕС.

Германия намалява ДДС върху газа от 19 на 7 процента

Председателят на Bundesnetzagentur Клаус Мюлер заяви пред информационния портал t-online, че потреблението на газ ще се увеличи значително през есента, което ще затрудни значително постигането на поставените от правителството цели.

"Не мисля, че ще успеем да постигнем следващите цели за съхранение толкова бързо, колкото първите. Постигането на 85% до 1 октомври не е невъзможно, но е много амбициозно, тъй като ще използваме газ за отопление", каза той.

Газовото хранилище в България е най-празното в Европа

"При всички сценарии няма да успеем да постигнем целта от 95% ниво на съхранение до 1 ноември. Едва ли ще успеем да го постигнем", добави той.

Миналия месец германското правителство започна да прилага извънредни планове за запазване на газ за зимата на фона на опасенията, че Русия може напълно да спре доставките за Европа.

Германия разполага с около 23 млрд. куб. м капацитет за съхранение на газ, като в момента общото ниво на съхранение е около 77%, по данни на Bundesnetzagentur. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм