Лидерите на Канада и Германия подписаха споразумение, което отваря пътя за трансатлантически доставки на водород като част от мерките за освобождаването от зависимостта от руска енергия.

Според канадския премиер Джъстин Трюдо светът не може повече да продължава да разчита на авторитарни държави. Германският канцлер Олаф Шолц отбеляза, че в дългосрочна перспектива истинският потенциал е заложен във водорода от слабо населените райони на Атлантика.

Шолц падна в капана на Путин: Германците се подиграха с канцлера си

След подписването на документа двамата дадоха съвместна пресконференция. Канадският премиер заяви:

"Подписаното споразумение между Канада и Германия е историческа стъпка за нашето общо бъдеще. Целта ни е ясна – ще работим за това първите доставки на водород да са до 2025 г. Светът не може да продължава да разчита на авторитарни държави, които ще превръщат енергийната си политика в оръжие, както го прави Русия. Тя не се интересува от възникващите проблеми за околната среда, трудовите и дори човешките права. Канада дава своя принос за увеличаване на световните енергийни доставки, като целта е страната ни да се превърне в ключов доставчик на чиста енергия като водорода. А това от своя страна ще допринесе и за борбата с климатичните промени".

Шолц е в Канада, за да преговаря за замяна на руските суровини

От своя страна германският канцлер Олаф Шолц заяви, че има необходимост да се обсъждат краткосрочните доставки на втечнен газ, но в дългосрочна перспектива истинският потенциал е във водорода.

"Вярваме, че Канада предоставя голяма възможност, както за нас, така и за себе си като доставчик на чиста енергия. Канада е близък наш партньор по отношение на зелената енергия. Трябва да говорим за краткосрочни доставки на газ, но в дългосрочен план истинският потенциал е в зеления водород от атлантическите провинции", заяви Шолц.

Зеленият водород се произвежда чрез отделянето на кислорода и водорода от водата с помощта на електрически ток, който сам по себе си се получава от възобновяема енергия. Канада се стреми да се превърне в един от главните износители на водород и други подобни чисти технологии в областта на енергетиката, за да измести горивата, които затоплят климата. Германия пък е една от първите държави, които имат намерение да започнат да внасят екологични горива.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм