Германският канцлер Олаф Шолц е на посещение в Канада, където ще преговаря за доставка на "важни суровини" за замяна на руските, предаде БГНЕС. 

"Канада е също толкова богата на природни ресурси, колкото и Русия, с единствената разлика, че е надеждна демокрация", заяви Шолц.

Германия намалява ДДС върху газа от 19 на 7 процента

Той добави, че Берлин иска да работи в особено тясно сътрудничество с Отава за изграждането на икономика, основана на екологичен водород. Освен това канцлерът възнамерява да обсъди доставките на втечнен природен газ, никел, кобалт, литий и графит.

Шолц: Нужна е директна комуникация с Путин

Канцлерът ще посети Монреал, Квебек, Торонто, Онтарио и други канадски градове по време на визитата от 21 до 23 август. Сред темите за обсъждане между Шолц и Трюдо по време на предстоящата среща е посочена по-специално Украйна.

Германия прогнозира енергиен срив през зимата поради евентуално спиране на доставките на руски газ. Министърът на икономиката Роберт Хабек и ръководителят на Федералната агенция за мрежите Клаус Мюлер неведнъж вече призовават гражданите да намалят потреблението на електроенергия, за да спестят пари. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм