Германската икономика е станала по-зависима от Китай през първата половина на 2022 г., като преките инвестиции и търговският дефицит са достигнали нови висоти, въпреки политическия натиск върху Берлин да се отдръпне от Пекин, сочи проучване, видяно от Ройтерс.

Производствените цени в Германия с исторически рекорд

В същото време ръстът на германския износ за Китай отслабна значително, посочва в свое проучване Германският икономически институт (IW), като се позовава на икономисти, които посочват тенденцията за повече местно производство на китайския пазар.

Енергийният регулатор на Германия предупреди за недостиг на газ през зимата

"Германската икономика е много по-зависима от Китай, отколкото обратното", заяви Юрген Матес, който е автор на проучването.

Той предупреди, че тази зависимост представлява политически проблем, тъй като позицията на Пекин по отношение на войната в Украйна и военната му позиция спрямо Тайван поставят под наблюдение германския бизнес с втората по големина икономика в света.

Германия намалява ДДС върху газа от 19 на 7 процента

"И все пак, въпреки тези опасности и проблеми, икономическите взаимозависимости с Китай се движат в погрешна посока с огромни темпове през първата половина на 2022 г.", каза икономистът.

Проучването установи, че германските инвестиции в Китай възлизат на около 10 млрд. евро (10,09 млрд. долара) между януари и юни, което далеч надхвърля предишната пикова стойност за полугодието, регистрирана от началото на хилядолетието, от 6,2 млрд. евро.

"Китайският пазар и примамливите печалби там в краткосрочен план просто изглеждат твърде привлекателни", каза Матес.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм