До 17 януари представителите на бизнеса в Кюстендил трябва да предоставят в общинска администрация договор с фирмите,  които са оторизирани да третират  битовите им отпадъци, заяви кметът Петър Паунов. Община Кюстендил не е коригирала ставките на предприемачите и бизнеса.След 17 януари започват проверките.

„Изгражда се изцяло нова система за сметосъбиране, площадката е на финален етап, ще бъде довършена до края на годината и след това се влиза в процедура по въвеждане в експлоатация.До края на седмицата изчакваме дали ще има значимо предложение за третиране на отпадъците от предприемачите, ако не- община Кюстендил ще създаде собствено дружество за управление, където ще бъдат разкрити над 30 работни места”, заяви кмета Паунов.

Той изрази очакването си с пристигането на новите сметоизвозващи машини  и с подобрените приходи да зачести сметосъбирането и да няма повече незаконни сметища, за да не се плащат излишни санкции.

Кметът ще предложи на Общински съвет общината да дофинансира спечелените проекти за физкултурен салон на VI ОУ и за изграждането на нова спортна площадка на  III ОУ.

”И при двата проекта средствата предвидени от държавата са недостатъчни, в момента се актуализират.Предлагаме на Общински съвет вместо да се загубят парите да дофинансираме със собствени средства.По -добре да дофинансираме и да обновим физкултурния салон на VI ОУ и да направим нова спортна площадка в III ОУ, вместо да  загубим и малкия принос, който има държавата и за съжаление той става все по- малко.С изключително оскърбление разбрах онзи ден, че същата тази  държава не е подала навреме документите за Плана за справедлив преход.100 млн. евро са безвъзвратно загубени за областите Кюстендил, Перник и Стара Загора .И някои все още намират сили в себе си да питат защо нямаме пари.При положение, че всичко , което трябва да дойде по Европейските програми е спряло преди повече от 2 години и в момента се ограбват регионите”, коментира още Паунов.

Новините от Кюстендил

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм