Народното събрание прие на второ четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 година. Той е на стойност 7,27 млрд лева или с над 910 милиона лева повече в сравнение с миналата година. Увеличени са средствата за първична и специализирана извънболнична медицинска помощ, за дентална помощ и за медико-диагностична дейност.

Депутатите спориха повече от 3 часа по текстове от проекта. Взе се решение за увеличаване на заплатите на служителите на Касата, но бе отхвърлено предложението на БСП за осигуряване на безплатни лекарства на децата до 14-годишна възраст. Според Корнелия Нинова управляващото мнозинство си играе със съдбите на хората, приемайки бюджет, от който финансовият министър Асен Василев се е отказал.

В отговор от ПП-ДБ коментираха, че ще бъде постигнато съгласие по отношение на мерките за събираемост и централният бюджет ще бъде приет и изпълнен.

Най-продължителни дебати предизвикаха предложенията за промяна на методиката за заплащане на лекарствата за онкоболни. В момента всяка болница сключва обществена поръчка за доставка на медикаменти и нерядко се случва да има различни цени за един и същ продукт. Според Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС  промяна в тази методика трябва да се направи след обществено обсъждане, защото има риск да се стигне до липси на онколекарства.

От Здравната каса обясниха, че е необходимо методиката да бъде променена, защото липсата на общо договаряне води до несправедливост в заплащането.

В крайна сметка депутатите приеха текстовете предложени от Министерството на финансите, според които Здравната каса ще заплаща онкомедикаментите според най-ниската постигната цена от тръжните процедури. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм