Ке Хуи Куан беше дете звезда в два от най-големите филми от 80-те години, но се отказа от актьорството. Сега той направи забележително завръщане, като спечели Оскар, пише Би Би Си.

Снимка: Getty Images

Казват, че подобни истории се случват само във филмите“, сподели разплакан Куан на Оскарите, докато приемаше наградата си за най-добър актьор в поддържаща роля.

С емоционална прегръдка между Харисън Форд и Ке Хуи Куан завърши вечерта на „Оскарите“ (снимки)

"Не мога да повярвам, че ми се случва. Това е американската мечта."

Неговата история е трудна за вярване, достойна за сюжет на филм.

Като дете Куан се премества от Виетнам в Хонконг като бежанец, след което се установява в САЩ.

„Навални“ с Христо Грозев спечели „Оскар“ в категория „Документален филм“

Случайно получава прослушване за ролята на китайски джебчия Short Round в „Индиана Джоунс и храмът на обречените“ от 1984 г., след което изиграва роля в „The Goonies“ на следващата година.

Снимка: Twitter

Когато пораснал обаче, ролите, за които е одобравян, ставали все по-редки и той се задоволил с работата зад кулисите като координатор на каскадите и асистент-режисьор.

Вдъхновен от гледането на Crazy Rich Asians, той решава да опита отново да преследва мечтата си да играе, когато наближава 50-годишна възраст.

Тим Алън се подигра с Уил Смит: Водещият трябва ли да носи предпазна каска?

Приятел агент се съгласил да го представлява и две седмици по-късно Куан получил обаждане относно „Всичко навсякъде наведнъж“. Този филм се оказа, че ще му осигури втория голям пробив и първата му награда на Академията.

Майка ми е на 84 години и е вкъщи и гледа. Мамо, току-що спечелих Оскар!“ - каза той, обзет от емоции, целуна златната си статуетка и я вдигна високо.

Снимка: Getty Images

Пътуването ми започна на лодка. Прекарах една година в бежански лагер и по някакъв начин се озовах тук, на най-голямата сцена в Холивуд.

Куан е на седем години, когато напуска Виетнам на малка лодка в края на 70-те години на миналия век, приситгайки в Хонконг с баща си, докато майка му и трима братя и сестри отиват в Малайзия.

„Всичко навсякъде наведнъж” е големият победител на „Оскарите” (обзор)

Семейството се събира отново, когато емигрира в САЩ през 1979 г., ход, който според него е "травматичен".

Бяхме бежанци. Никой не ни искаше. Наричаха ни „току-що слезли от лодката. Присмиваха ни се в училище. Можете да си представите как се отразява това с психическото състояние на едно дете“, разказа Куан пред Guardian миналата година. 

Животът поел в друга посока, когато отишъл да подкрепи по-малкия си брат на прослушване за Индиана Джоунс на 12-годишна възраст. Куан нямал намерение да се яви на прослушване, но кастинг директорът предложил той също да опита.

Христо Грозев: Путин е бил много вбесен, след като е гледал филма

Три седмици по-късно Куан бил на път за Шри Ланка, за да започне снимките на филма. „Това беше един от най-щастливите моменти в живота ми“, каза той.

Някои от сцените и темите на филма оттогава бяха критикувани, но Куан вярва, че режисьорът Стивън Спилбърг заслужава признание.

"Спилбърг беше първият човек, който заложи на азиатско лице в холивудски блокбастър", каза той.

Отхвърлиха искането на Зеленски за изявление по време на „Оскарите”

Завръщането 

Винаги е трудно да се направи преход от дете актьор към възрастен актьор, но когато си азиатец, тогава е 100 пъти по-трудно“, заяви той пред Telegraph.

Ранните 20 години трябва да са златни години, а всичко, което правех аз, беше да чакам телефонът да звънне.“ „Бях на 50 години, когато реших да се върна към актьорството“, разкрива той пред Los Angeles Times.

Крис Рок на живо по Netflix: Всеки, който казва, че думите болят, никога не е бил удрян в лицето

Трябваше ми смелост, за да изразя тази мечта, която имах, мечта, от която трябваше да се отдалеча, и не мислех, че ще намеря пътя обратно.

По хитър обрат на съдбата, един от старите му колеги му помогнал да си осигури ролята за завръщане.

Джеф Коен, който играе Чънк в The Goonies, помогнал на Куан с договора му. 

Поддържай мечтите си живи

И Куан, и неговият филм вече са спечелили Холивуд.

"Everything Everywhere" спечели общо седем Оскара в неделя, включително за най-добър филм и най-добра актриса.

Актьорът Робърт Блейк, съден, че е убил жена си, почина на 89 години

Куан беше една от най-популярните фигури в кръга на наградите тази година, с неудържимия си ентусиазъм и поток от усмихнати селфита заедно със звезди от A-списъка - които изглеждаха също толкова щастливи да го срещнат.

На Оскарите имаше трогателна среща с бившия му колега от Индиана Джоунс Харисън Форд, който връчи наградата за най-добър актьор в поддържаща роля.

“Тя има страст към всичко”. Пенелопе Крус и Хавиер Бардем - от тайна любов до щастливо семейство

В речта си Куан продължи да благодари на майка си „за жертвите, които направи, за да ме доведе тук“.

Той благодари и на брат си и съпругата си - "любовта на живота ми, която месец след месец, година след година в продължение на 20 години ми казваше, че и моето време ще дойде".

Той добави: „Мечтите са нещо, в което трябва да вярваш. Почти се отказах от своите. На всички вас, моля, поддържайте мечтите си живи. Много ви благодаря, че ме приветствате отново."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм