Връчиха най-престижните награди във филмовата индустрия – „Оскарите”. Филмът „Всичко навсякъде наведнъж” е големият победител. Той надделя над конкуренцията в седем категории, сред които - най-добър филм, главна женска роля, поддържащи мъжка и женска роля, както и за режисура.

Нощта на Оскарите

Четири години след триумфа на българина Димитър Маринов, филм с българско участие грабна статуетката и тази вечер. „Навални” с журналиста Христо Грозев победи в категорията най-добър документален филм. 

„Навални“ с Христо Грозев спечели „Оскар“ в категория „Документален филм“

Научнофантастичното приключение „Всичко навсякъде наведнъж“ спечели седем от единадесет номинации.

„Чувството е неописуемо. Тази награда е наша. Тя е на целия екип, на прекрасните хора, които го направиха възможен”, заяви продуцентът на филма при връчването на престижната статуетка. И допълни: „Това е за баща ми, който както много емигранти, почина млад. Той ме научи, че хората са по-важни от печалбата и че никой човек не е по-важен от другия”.

Христо Грозев: Путин е бил много вбесен, след като е гледал филма

С победата си Мишел Йео влезе в историята. Тя е първата азиатка, спечелила наградата за най-добра главна женска роля.

Благодаря! За всички момиченца и момченца, които ме гледат тази вечер - това е знамето на надеждата. Това доказва, че когато мечтаеш големи неща, те се случват. Дами, никога не допускайте някой да ви каже, че сте прецъфтели! Нямаше да бъда тук без целия екип на „Всичко навсякъде наведнъж”. Трябва да посветя тази награда на моята майка, на всички майки по света. Те са супергероите, без тях никой тази вечер нямаше да бъде тук”, каза тя.

„Риск за обществената сигурност“: Полицията във Великобритания не пуска Христо Грозев на наградите БАФТА

Ке Хуи Куан взе „Оскар” за поддържаща мъжка роля.

Благодаря Ви! Майка ми е на 84 години и гледа. Мамо, току-що спечелих „Оскар”. Моето пътуване тръгна от една лодка. Прекарах година в лагер за бежанци и в крайна сметка се оказах на най-голямата сцена в Холивуд. Казват, че такива истории се случват само в киното. Аз не мога да повярвам, че това ми се случи. Това е американската мечта!”, възкликна той.

С приятели на кино и звездната церемония „Оскар“ 2023

В една от най-напрегнатите надпревари за вечерта Брендън Фрейзър взе наградата за най-добър актьор за изпълнението си в „Китът“. 

„Значи нещата изглеждат така, когато сбъднеш мечтите си. Благодаря на Академията за честта! Благодарен съм на Дарън Аронофски, че ми хвърли един спасителен пояс - творчески, с тази идея. Самюъл Д. Хънтър беше написал историята. Господа, вие имате огромни сърца, като на китове. Имате огромни души. За мен е чест да бъда във вашата категория”, бяха първите думи на Фрейзър, след като взе наградата.

Скарлет Йохансон с главна роля най-скъпата романтична комедия в историята на Холивуд

„Навални” с Христо Грозев спечели „Оскар” в категория „Документален филм”. „Ние дължим толкова много на Христо Грозев - нашият българин. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история”, каза режисьорът на филма Даниел Роър. Документалният филм „Навални” проследява разкритията, които българският разследващ журналист прави, след като Алексей Навални е отровен през 2020 г.

Лейди Гага и Риана също участваха, а Рут Картър спечели най-добър дизайн на костюми, което я направи първата чернокожа жена, спечелила няколко награди „Оскар“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм