Депутатите приеха окончателно поправки в Закона за съдебната власт, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Целта е да се запише изрично, че назначеният разследващ прокурор ще може да проверява сигнали не само срещу главния прокурор, но и срещу всички негови заместници.

До новите поправки се стигна след като за пореден път прокурорската колегия във ВСС отказа да изпълни механизма за назначаване на разследващ прокурор, който да провери сигнал срещу изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, подаден срещу него в качеството му на заместник на Иван Гешев.

Преди това депутатите приеха без дебати ветото на президента върху част от последните промени в Закона за съдебната власт. Измененията предвиждаха отделяне на Националната следствена служба от структурите на прокуратурата.

Според президента тези промени само биха възстановили едно положение, което вече е съществувало в съдебната система и е изоставено като не достатъчно ефективно.

Народното събрание отхвърли и измененията, според които в срок от 6 месеца парламентът трябва да избере изцяло нов състав на Висшия съдебен съвет, чийто мандат изтече преди година.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм