"О, спомняте ли си Лейля“ е проект, който ще разкаже историята на така наречения "възродителен процес" с фотографии на Иван Григоров, които досега не са били публикувани.

"Идеята дойде естествено, защото в последните няколко години направих три свои книги, които се опитват да работят с паметта. Реших да направя нещо като издателство без всички претенции, които съдържа терминът "издателство", което да издава само и единствено фотография, но с добавена стойност - и историческа, и забравени събития", обясни фоторепортерът Веселин Боришев в предаването "Кой говори?" по Дарик радио.

Понятието „възродителен процес“ се използва за пръв път на среща на Политбюро преди 38 години. Едва през 2012 година Народното събрание приема декларация, в която прогонването на над 360 хиляди български граждани от турски произход се обявява за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим. Веселин Боришев и Иван Григоров издават книга с визуални свидетелства от онези моменти. 

"Реших да издам тази книга на Иван Григоров, бях наивен и смятах, че българската държава в лицето на Министерството на културата и на НФК би фанансирала такова нещо. Чакахме два месеца и разбрахме, че "няма нужда" от такова нещо българската държава и затова минахме на стария наичн, по който финансирах тези неща - чрез дарения", обясни още Боришев.

"Разбрах основното - няма нужда от такова нещо. Това мен лично ме абмицира, за да покажа, че има нужда от такова нещо", допълни фоторепортерът.

Журалистът Вилдан Байрямова от своя страна заяви, че иска в учебниците по история да бъде много добре и абсолютно обетивно показана цялата истина, но в същото време посочи, че няма особена надежда. 

"Говорим за фотографски албум. Тук основният човек е Иван Григоров. Това е негова книга. Но понеже говорим и за история, ще има и текст, и то не малко. Вили (бел. ред. - Вилдан Байрямова) ще е един от основните хора, които ще правят тези текстове", обясни още Веселин Боришев.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм