Съдът присъди обезщетение заради незаконния арест на фоторепортера Веселин Боришев, информира Bulgaria ON AIR. Решението гласи, че столичната полиция е виновна по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

На 13 септември 2019 г. в градинка до хотел в София Боришев снима с телефона си струпване на полицаи, изпратени да охраняват протеста и контрапротеста за избора на главен прокурор. Той се опитал да заснеме движеща се група униформени. От полицията обаче имат друга версия - че се е държал агресивно след употреба на алкохол. 

МВР се извини на Клуб Z

"Той наистина е употребил, но това не е незаконосъобразно", коментира адвокат Николай Хаджигенов. Боришев прекарва една нощ в ареста на Първо районно управление. Още на следващия ден е признат за невинен от съда за деянието "дребно хулиганство". 

"Това, което направихме последната година, е, че МВР ще му плати обезщетение за незаконното задържане. Това гласят трите решения, които имаме", подчерта адвокатът.

„О, спомняте ли си, госпожо?“ - албум за родните спасители

По думите му държавният служител по време на работа не просто може, а трябва да бъде сниман. 

Боришев твърди, че размерът на обезщетението не го интересува, въпреки че и според него, и според адвоката му този род дела се неглижират. Той подчерта, че ще продължи да снима полицейски служители.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм