На извънредно заседание в Народното събрание ще бъде гласуван кабинета на Продължаваме промяната-Демократична България. Според договореното с ГЕРБ-СДС, през първите 9 месеца министър-председател ще бъде Николай Денков, а след това постът му ще бъде зает от Мария Габриел. Очакванията са предложеният Министерски съвет да бъде подкрепен в пленарна зала, тъй като ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат 132 гласа и необходимото мнозинство. Все още не е ясно как ще гласуват от ДПС, а останалите парламентарни сили заявиха, че няма да подкрепят кабинета „Денков-Габриел“. Подробности от Вили Янкова.

Прокуратурата прекрати дело срещу номинирания за вътрешен министър в кабинета „Денков-Габриел”

Проектокабинетът на Продължаваме промяната-Демократична България, подкрепен от ГЕРБ-СДС ще бъде гласуван в Народното събрание от 13 часа днес. Според постигната договорка между двете най-големи парламенти сили през първите 9 месеца премиер ще бъде Николай Денков. След което той трябва да подаде оставка, а мястото да бъде заето от Мария Габриел.

Двете коалиции успяха да се договорят помежду си след 2 месеца преговори и след петите поред парламентарни избори. Това ще е първото правителство, реализирано с втория мандат в съвременната българска история, както и първото с премиер на ротация.  

Акад. Денков върна на президента изпълнен втория мандат

През първите 9 месеца Мария Габриел ще бъде вицепремиер и министър на външните работи, Асен Василев ще е министър на финансите. Настоящият шеф на ГДБОП Калин Стоянов е номиран за вътрешен министър, Тодор Таргарев за министър на отбраната. Депутатът от Демократична България Атанас Славов е предложението за министър на правосъдието, а директорът на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов е номинацията за Министър на икономиката и индустрията. За министър на енергетиката се предлага Румен Радев, който е заместник-председател на Асоциацията на индустриалния капитал. Номинация за министър на здравеопазването е проф. Христо Хинков от Националния център за по обществено здраве и анализи, за министър на труда и социалната политика Иванка Шалапатова от фондация „За нашите деца“.  Останалите имена в проектокабинета са Кирил Вътев за министър на земеделието, Юлиан Попов за министър на околната среда и водите, Андрей Цеков за регионален министър, Милена Стойчева за министър на иновациите и растежа, Галин Цоков за образователен министър, Кръстю Кръстев за министър на културата, Димитър Илиев за министър на спорта, Георги Гвоздейков за министър на транспорта, Александър Йоловски за министър на електронното управление и Зорница Димкова за министър на туризма.

Мъж с расо и кръст се опита да нападне Денков и Петков пред президентството (снимка)

Днес депутатите ще направят три гласувания – за предложения за премиер Николай Денков, за структурата на Министерски съвет и за персоналния състав на новия кабинет.

Очаква се проектокабинетът Денков-Габриел да бъде успешно избран с гласовете на Продължаваме промяната –Демократична България и ГЕРБ-СДС. Общо двете коалиции имат 132 депутати, при необходими минимум 121 за избиране на правителство. До момента единствено от ДПС не са обявили как ще гласуват в зала. Възраждане, БСП и Има такъв народ заявиха, че няма да подкрепят така предложения кабинет. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм