Народното събрание прие на първо четене промените в Конституцията, внесени от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. За законопроекта гласуваха 164 депутати, против – 66. Основните промени  предвиждат реформа в съдебната система, ограничаване на правомощията на главния прокурор и увеличаване на парламентарната квота в прокурорската колегия. И още – промяна в мандата на Народно събрание, така че да не се стига до разпускане на парламента дори при предсрочни избори. Ограничават и се и правомощията на президента при назначаване на служебно правителство.

2 месеца след като депутатите отхвърлиха проекта за промяна на Конституцията на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, текстовете отново влязоха в зала. По процедура за приемането им този път бе необходима подкрепа от 2/3 от народните представители, а управляващото мнозинство успя да събере с 4 гласа повече. Така с подкрепата на 164 депутати процедура за промяна на Конституцията минава в следващия етап. В рамките на 5 дни парламентарните групи ще могат да направят предложения за промени преди второто четене на законопроекта.

Опозицията в Народното събрание отправи още редица критики към проекта на Конституцията и не го подкрепи. Вносителите защитиха предложените промени в основния закон на държавата сред които са реформа в съдебната система, ограничаване на правомощията на президента и изменения в работата  и мандата на Народното събрание. Надежда Йорданова от ПП-ДБ обясни, че новите текстове ще очертаят бъдещото развитие на страната.

В хода на дебата стана ясно, че проектът за промяна на Конституцията ще претърпи сериозни корекции и много от предложенията ще отпаднат. Вносителите се отказват от идеята за промяна на Националния празник от 3 март на 24 май и от възможността хора с двойно гражданство да стават министри и депутати. Отпадат и посочените параметри, свързани с индивидуалната конституционна жалба. Направената заявка е, че не всеки гражданин, а всеки съд ще може да сезира Конституционния съд по искане на страна или по своя преценка.

Корнелия Нинова се възмути, че се дебатира законопроект, който вносителите планират да ревизират сериозно между двете четения.

От Има такъв народ определиха действията на вносителите на законопроекта за промяна на Конституцията като пиар ходове.

По време на дебата се изказаха редица мнения, че част от промените трябва да бъдат приети от Велико народно събрание, а не от обикновено и това ще даде възможност да бъдат оспорени в Конституционния съд. А ако това се случи, може да се  стигне до липса на конституционна уредба. От Възраждане коментираха, че със сигурност ще отнесат въпроса до конституционните съдии.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм