След като мнозинството в пленарната зала подкрепи на първо четене промените в Конституцията, лидерите на трите формации ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС коментираха пред журналисти какви са следващите стъпки спрямо измененията. Предстои второ четене след седмица и трето на 20-и декември. Между четенията формациите ще продължат да уточняват текстовете, по които нямат пълно съгласие.

От ГЕРБ-СДС  заявиха подкрепата си за отпадането на забраната назначаваните за министри да нямат двойно гражданство. Пред журналисти Бойко Борисов коментира, че е необходимо съгласието на трите формации.  

Относно това има ли легитимност парламентът да провежда конституционна реформа, при положение че се ползва само с 8% обществена подкрепа, Борисов обясни, че винаги е апелирал хората да отидат да гласуват, като самият той винаги се е възползвал от това си право.

Борисов поясни, че няма да подкрепят смяната на националния празник от 3 март на 24 май.  А на въпрос дали ще претърпи промени текстът, с който се ограничават правомощията на президента за служебното правителство, Борисов отговори, че има неща, с които могат да се съобразят и с президентската институция, а и относно указите.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски коментира, че по-всяка вероятност кръгът от лица, които президентът може да избере за министър-председател при служебно правителство, ще се разшири, като се води дискусия. В момента в текстовете на промените е заложено, че президентът може да избере служебен премиер между председателите на Народното събрание, Конституционния съд или управителя на БНБ.

Пеевски уточни, че настояването за отпадане на двойното гражданство за министри не е на ДПС.

Съдебната реформа няма да приключи с конституционните изменения. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

По думите му новината е, че конституционното мнозинство е  било потвърдено.  Той уточни, че най-важното е България да има независим съд и отчетна прокуратура. Иванов добави, че разговорите по промените продължават, като уточни, че има съгласие да има 5-годишно ограничение на мандата на главния прокурор и 2-годишно за мандата на председателите на върховните съдилища.

Той поясни, че дебатът за двойното гражданство тече и се търси най-доброто решение.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков добави, че днес е била направена основна стъпка в посока на промяната, която са обещавали през последните две години. По думите му надеждата е, че промените ще доведат до по-голяма справедливост. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм