Народното събрание обсъжда на второ четене Закона за държавния бюджет за 2023 година. Финансовата рамка, заложена от Асен Василев, предвижда дефицит от 3% без промяна в данъчната политика на страната и без спиране или намаляване на помощите за нуждаещите се лица. При разглеждането на проекта в бюджетна комисия голяма част от предложенията на финансовия министър, свързани с приходната част, бяха отвхърлени от мнозинството. Това накара Василев да оттегли подкрепата си към бюджета и да заяви, че през парламентарните групи се прокарват лобистки интереси. Днес обаче при окончателното гласуване на закона в зала мнозинството се придържа към предложенията на Асен Василев, като се правят само леки корекции. 

Депутатите гласуват окончателно централния бюджет за тази година. Дебатите започнаха от текстовете, които касаят промени в данъчните закони. Едва след тяхното гласуване, ще бъде обсъдена и общата финансова рамка, заложена от управляващите. До момента мнозинството в зала взе няколко важни решения, които предизвикаха редица спорове. Едно от тях е, че частните и държавни енергийни дружества ще внасят данък свръхпечалба във Фонда за енергийна сигурност до края на годината. Асен Василев обясни, че те ще се използват за компенсации за цените на тока за бизнеса, Делян Добрев от ГЕРБ-СДС пък го обвини в лъжа.

Корнелия Нинова коментира, че управляващата коалиция сама взривява 3%-ят дефицит и влизането в еврозоната.

Депутатите приеха още, че заплатите в предприятия с повече от 100 души персонал вече ще може да се изплащат само по банков път. Изключение се допуска единствено за лицата с договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Целта на промените е борба със сивия сектор. От БСП изразиха съмнения, че мярката ще има желания ефект.

Асен Василев обясни, че вече са водени разговори с банките тегленето до размера на минималната работна заплата да е без такса, а във всеки пощенски клон да бъдат поставени банкомати за безплатно теглене.

Депутатите одобриха още данъчните облекчения за деца да са в размер до 600 лева за 1 дете, до 1200 лева за две деца и 1800 лева за три и повече деца. Регламентирани са и месечните помощи за деца до 3-годишна възраст, които не са приети в държавни детски ясли и градини. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм