Дерогацията за внос и преработка на руски петрол ще важи още 1 година – до 30 септември 2024 г., реши окончателно Народното събрание. В рамките на предстоящите 12 месеца Лукойл Нефтохим Бургас трябва поетапно да започне да сменя произхода на използвания нефт и да намалява количествата на сорт „Урал“. Със законодателните промени се въвежда и фигурата на особен търговски управител, който ще контролира дейността на Лукойл в случай на необходимост. Депутатите решиха още, че при внос и транзитен пренос на природен газ с произход от Русия ще се събират допълнителни енергийни вноски в размер на 20 лева за 1 мегаватчас.

В България ще може да се внася и обработва руски петрол до 30 септември 2024 година. След тази дата дерогацията ще отпадне, а Лукойл Нефтохим ще трябва да работи единствено с неруски нефт, реши Народното събрание. Предвижда се употребата на руският петрол сорт Урал да бъде намалявана поетапно в следващите 12 месеца. Според Тошко Йорданов промените могат да доведат до фалит на предприятието.

Депутатите решиха още, че при обстоятелства, които застрашават националната сигурност и доставката на критични ресурси или при монополно положение на пазара, държавата ще има право да назначи особен търговски управител, който да ръководи дейността на Лукойл Нефтохим. Тази възможност срещна критики от опозицията. От БСП видяха риск от оказване на рекет върху рафинерията, а Румен Гечев уточни.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ коментира, че целта на промените е парите от свръхпечалбите на рафинерията да влизат в българския бюджет.

Депутатите решиха още, че при вноса и транзита на руски природен газ ще се събират допълнителни енергийни вноски. Според Климент Шопов от Възраждане това ще увеличи значително цените на природния газ.

В отговор от ПП-ДБ коментираха, че новите такси няма да се отразят на българските потребители, защото и в момента в страната не се внася руски природен газ."

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм