През настоящата седмица цените на петрола нараснаха до най-високите нива от началото на годината. Ръстът от последните седмици накара част от анализаторите да прогнозират ново повишение до 100 долара за барел преди края на годината, съобщават от Darik Business Review, позовавайки се на CNBC.

Сортът Брент добави 0.4% вчера до малко над 94 долара за барел. Щатският лек суров петрол нарасна с 0.9% до близо 91 долара.Стойността и на двата сорта отчете най-високата си стойност за годината в четвъртък. От началото на 2023 г. те отчитат ръст от съответно 9 и 13 на сто и завършват на положителна територия за трета поредна седмица.

Основна част от поскъпването дойде след доброволното намаляване на производството от Саудитска Арабия и Русия, което цели да намали запасите и да повиши цените.


На 5 септември от Саудитска Арабия обявиха, че ще запазят по-ниския си добив от 1 млн. барела до края на годината. От Русия се съгласиха да поддържат с 300 000 барела дневно по-нисък добив до края на 2023 г. 

От международната агенция по енергетика обявиха в сряда, че намалените добиви от Саудитска Арабия и Русия вероятно ще доведат до „значителен пазарен дефицит“ през четвъртото тримесечие на 2023 г.

Анализатори на Bank of America са на мнение, че в най-скоро време ще станем свидетели и на нива от 100 долара за барел.

Според JPMorgan, цените ще са в диапазона от 80 до 100 долара в краткосрочен план и над 80 долара в дългосрочен аспект.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм