Поскъпване на горивата през месец септември прогнозира пред Дарик радио председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. Той уточни, че никой не може да предвиди дали тази тенденция ще се установи като трайна. Терзиев отбеляза, че през месец август цената на горивата също е по-висока спрямо юни и юли.

Терзиев не се ангажира с прогноза дали ще видим цени на горивата над 3 лв. По думите му въпросът опира до доставните цени.

Той отбеляза, че проекцията на нашия пазар е изцяло международна. По думите му предлагането на дизелово гориво и автомобилни бензини в нашия регион не е голямо, като по-скоро има дефицит на международните пазари, което води до поскъпване.

Експертът отчете още, че българският пазар изостава ценово, като у нас се дават по-добри цени на клиентите спрямо международните котировки. Терзиев допълни, че това не може да продължи безкрайно дълго и в един момент пазарът ще се адаптира към цените на деня.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм