Заплатите у нас продължават да растат, но увеличението е много различно за различните области в страната, както и за различните сектори. Три пъти по-голям например е ръстът на заплатите в София спрямо тези във Видин за една година, показват данните на Националния осигурителен институт. В столицата средната заплата в края на юни 2023 г. вече гони 2700 лева, като за година се е повишила с 320 лева. В същото време средното възнаграждение във Видин не стига и 1300 лева (1288 лева), а за година е нараснало с едва 108 лева. 

Средната заплата за страната също остава недостижима за всички области с изключение на София-град – 1957 лева към края на юни тази година и спрямо същия период на 2022 г. се повишава с 227 лева. След столицата най-високи са възнагражденията в София област, като причината е, че повечето хора работят именно в големия град. Средната заплата там е 1815 лева, но за година се е повишила със 170 лева. 

В три области все пак работещите взимат средно над 1700 лева, като това са: Варна – 1790 лв., Стара Загора – 1780 лв. и Враца – 1777 лева. Най-голямо увеличение за година отчитат възнагражденията в Стара Загора – с 224 лева. Сериозен ръст има и при заплатите в Русе, като средната там вече е 1601 лева, и спрямо юни 2022 г. се е повишила с 227 лева. 

Седем области обаче не могат да стигнат 1600 лева средна заплата и тук попадат дори Бургас и Плевен, които изостават от градове като Пазарджик и Шумен. 

Намаляват обаче градовете с най-бедните работници. Само за три месеца средната в Хасково и Силистра вече надхвърля, макар и символично, 1300 лв. – съответно 1308 и 1306 лв. През миналата година в седем области средната заплата не стигаше 1300 лева, а в други 4 тя беше под 1200 лева. Сега само в четири от тях работещите получават средно под 1400 лева, като тук попадат Монтана, Смолян, Хасково и Силистра. Най-ниско е заплащането в Благоевград – 1296 лева, Кюстендил – 1291 лева и Видин – 1288 лева. Там и увеличението на парите за година е останало по-малко – с около 160 лева. 

Минималната заплата стига средната 

Данните за средната заплата у нас са изключително важни, защото на тяхна база вече ще се смята колко да бъде минималната работна заплата за страната. Причината е, че от 1 януари 2024 г. влиза в сила новият механизъм за определянето на най-ниското възнаграждение. Според него минималната заплата е 50 процента от средната за период от 12 месеца. Така според сметки на синдикатите от 2024 година най-ниската работна заплата трябва да бъде 932,60 лева при 780 лева сега. На практика в цели области голяма част от работещите ще минат на минимална заплата, което според работодателите пък ще се отрази негативно на конкуренцията между заетите, тъй като ще се окаже, че хора на различни длъжности и с различни отговорности ще получават близки заплати, което няма да ги стимулира да работят повече. 

Вдигането на минималната заплата ще се отрази не само на тези, които я получават, но и на цели сектори, в които имат сключени колективни трудови договори. При тях минималното заплащане се определя с коефициент към националната минимална работна заплата, като някъде този коефициент стига дори до 40 на сто. С такива договори най-често са заетите в общински фирми или в големи предприятия като минната промишленост например. 

В ИТ сектора ръст с 500 лева, в образованието – със 134 лв.

Освен в различните градове, драстична разлика има ръстът на заплатите по икономически дейности. Спрямо март тази година най-много са нараснали възнагражденията в секторите „Строителство“ - с 8,5%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 8,3%, и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – със 7,5%.

Най-висока остава средната заплата в „Създаване и разпространение на информация“, където тя е 4732 лева, като за година нараства с 516 лева. Заетите в производството на електрическа и топлинна енергия вече получават средно по 3061 лева или с 559 лева повече спрямо миналата година. В добивната промишленост средното възнаграждение гони 2800 лева, като за година се повишава с 250 лева. В „Държавното управление“ обаче расте с едва 150 лева, а в образованието – със 134 лева. Само със 140 лева са се увеличили възнагражденията в хотелиерството и ресторантьорството и в селското, горското и рибното стопанство.  

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм