Средната работна заплата за страната расте през последните години, показват данните на НСИ, които се обявяват на всяко тримесечие. Индикаторът средна заплата обаче не винаги отчита реалното нарастване на доходите на хората и често заблуждава за ситуацията, особено в по-големите градове или в тези, в които има няколко големи предприятия, които повишават данните за средната заплата. 

Какви реални възнаграждения дават фирмите, които търсят кадри, и разминават ли се те с това, което се обещава в обявите за работа? Най-много обяви в платформите за търсене и предлагане на работа има в секторите „Производство“ и очаквано, предвид започналия туристически сезон, в сектор „Ресторантьорство и хотелиерство“.

Добавки спасяват най-бедните пенсионери

Новата мода в обявите за работа е да не се посочва точна сума, която ще получава бъдещият служител, а минимална и максимална, като в повечето случаи няма уточнение при какви условия работникът ще вземе тавана и при какви - минимума. Така например за сервитьорки в София обявеното възнаграждение варира от 1800 до 2200 лева бруто, като най-вероятно по-голямата сума се изчислява, като се прибавят евентуални бакшиши или допълнителен труд. В обявата обаче това не става ясно. За барман заплатата започва от 1600 лева и стига до 2300 лева бруто.

Когато прочетете по-внимателно става ясно, че трябва да изпълните редица изисквания, за да получите максимума, тъй като сумата не е гарантирана, а включва основна заплата, бонус, който работодателят може и да не ви даде, както и 1% от оборота, но само ако дневният оборот надхвърли 1000 лева. Подобна схема за изчисляване на възнаграждението има и за служители в магазини, независимо дали става дума за техника, или дрехи. 

Възстановява ли банката откраднатата сума при източване на сметка

Заплатата за готвачи, която фирмите предлагат, също варира в големи граници, като в някои обяви възнаграждението за тази позиция надхвърля 2500 лева. Ако обаче изберете да работите по морето, заплатите за готвач са доста по-високи, като в Слънчев бряг например обещават до 4000 лева месечно, плюс квартира и храна. Рискът тук е, че заетостта продължава не повече от 4 месеца. 

Заради липсата на кадри масово фирмите са готови да наемат и хора без опит, и то дори за професии като международни шофьори и инженери. За инженер оператор офертите за заплата също са в големи граници – от 2000 до 3000 лева бруто, и отново няма пояснение при какви условия ще ви изплатят по-голямата сума в края на месеца. 

Заплатите тръгнаха надолу, само в 4 области средната е над 1700 лева

Най-ниски са възнагражденията за хигиенисти, но в София например за тази длъжност дават по 1460 лева бруто на месец, докато в Благоевград предлагат минималната заплата, която в момента е 780 лева. 

За касиери в големите градове заплатите варират от 1550 до 2000 лева, а за шофьори-куриери – от 1600 до 2200 лева. Доста по-високи са парите, които дават фирмите за международни шофьори – от 2700 до 3000 евро. 

През последната година в сектор „Търговия и продажби“ има сериозен ръст в търсенето на работници, което се отразява и на повечето обяви за работа. Слабо увеличение  има и при офертите за работа в „Ресторанти, заведения, Хотели и Туризъм“, както и в „Производството“. От 2022 г. досега обаче има драстичен спад на предложенията за ИТ специалисти. Това не пречи офертите за такива длъжности да носят най-високи заплати. Тук вече възнагражденията са посочени точно, като заплатата зависи от нужния стаж, който трябва да има кандидатът. Например за софтуерен инженер с над 8 години опит предлаганото възнаграждение е 10 000 лева на месец, а със стаж до 5 години – 8000 лева. 

Минималната пенсия става 650 лева след 4 години

Към 19 юни в Агенцията по заетостта има заявени 19 466 свободни работни места. Електронната трудова борса на агенцията показва, че фирми в София например търсят разработчици на софтуер и софтуерни приложения, като предлаганата заплата е от 2500 до 10050 лева. За продавачи в магазини възнагражденията, които се предлагат, започват от 1200 лева и стигат до 2060 лева. В обявите обаче не се посочва дали тази сума е бруто, или нето, а разликата е голяма.

Например, ако ви обещават да получавате брутна заплата от 2200 лева, това означава, че нетната ви заплата ще бъде 1707 лева, тъй като общо удръжките ви на месец са 492 лева. Тази сметка важи за родените след 1960 г., които задължително се осигуряват за втора пенсия в универсален пенсионен фонд. Ако посочената заплата е 1600 лева бруто, то накрая на месеца ще получите едва 1241,57 лева. Разбира се, тук правим уточнението, че сумата е сметната без да са включени допълнителни пари за клас прослужено време, не сте ползвали отпуск или болничен и т.н. 

Българи с имоти в Дубай и Гърция признаха за стотици хиляди левове данъци

Последните данни на Агенцията по заетостта показаха, че в 10 области равнището на безработица е по-ниско от общото за страната, което е 5,2% за април. Това са София-град, Варна, Перник, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Габрово, Добрич, София и Ямбол. В останалите 18 области равнището е над средното за страната, като най-високите му стойности продължават да се отчитат в Северозападния район: Видин, Монтана и Силистра. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм