България се отказва от дерогацията на руски петрол, решиха депутатите на първо четене. Това означава, че „Лукойл” ще трябва да започне да преработва нефт от други доставчици по-рано от договорения с Брюксел срок - 31 декември 2024 г. Ще има ли сътресения на пазара на горива, ако България се откаже от дерогацията на руски петрол? Темата коментира в предаването "Кой говори?" по Дарик радио Руслан Стефанов, програмен директор и главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

Запитан задава ли се петролен апокалипсис, той отговори, че не знае защо се стига до такива апокалиптични картини, при положение че това, което се опитва да направи България, е да защити своята икономическа сигурност, така че Кремъл да не може да използва своето икономическо присъствие като оръжие. 

"Нещо, което те направиха вече многократно в Европа. България остана последната страна в Европа, която не е направила подобни стъпки да защити своя пазар, своите граждани и национални интереси", посочи Руслан Стефанов.

"В момента конкретният повод е такъв, че очевидно пак не се изпълняват договорености и разпоредбите на българското законодателство", допълни той.

"Конкретно знаете, че има таван на цената, на която руският петрол "Уралс" трябва да се продава в ЕС - това е наложено от Г-7 и България е възприела този сценарий. Би трябвало нефтът, който се получава по силата на дерогация, която България е издействала пред своите европейски партньори, да е с таван доста по-нисък от текущите пазарни цени. Остава въпросът защо трябва да се продължава да се чака някаква дата да свърши дерогацията, за да открием, че "Лукойл" няма да спази и това разпореждане", коментира още Руслан Стефанов.

По думите му България е закъсняла с повече от година с въвеждането на тези механизми и закони.

"Не би трябвало да има никакъв ефект върху поведението на пазара. Ако има злонамерено действие, така че да се търси прекратяване на работата на рафинерията за определено време, ясно е, че България има своите резерви. От една страна е ясно, че ние имаме 2-3 месеца резерви, така че пазарът да функционира нормално дори в случай на прекратяване на доставките, и всъщност това е още една причина да смятаме, че поведението на рафинерията е най-големият риск пред икономическата сигурност на България", каза още Стефанов.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм