Отпада дерогацията за България за руския петрол. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Това означава, че България ще спре вноса на руски нефт, който се ползва в момента от “Лукойл”. Според вносителите от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС прекратяването на дерогацията е втора стъпка в лишаването на “Лукойл”, а оттам и на Кремъл, от допълнителните печалби за финансиране на военните действия в Украйна. От ИТН определиха решението като идеологическо, а не икономическо, а според „Възраждане” то е „скрита национализация, която в един момент ще стане явна приватизация”.

Като политическа акция и антибългарско решение определи промените Румен Гечев от БСП. По думите му, в „Росенец” е имало и досега представители на НАП, митницата и Гранична полиция.

В отговор на това Хамид Хамид от ДПС заяви, че аргументът, че цените ще скочат, не е състоятелен.

Дерогацията беше направена заради българите, но вместо да имаме по-евтини горива, „Лукойл” изнесе печалбите, заяви Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Решението ще доведе до покачване на цените на петролните продукти, прогнозира и Христо Проданов от БСП.

Деян Николов от Възраждане определи отпадането на дерогацията като национално предателство.

Дерогацията е въведена със съгласието на партньорите ни от ЕС, подчерта Тошко Йорданов от ИНТ.

В крайна сметка отмяната на дерогацията беше приета със 122 гласа “за”, „Против” гласуваха от “Възраждане”, ИТН и БСП, а от ИТН и от Възраждане заявиха, че ще внесат промени между първо и второ четене.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм