След призива на служебния премиер Гълъб Донев депутатите да не превръщат темата „Шенген” в разменна момента за кратка слава, в кулоарите на Народното събрание дойде и отговорът на политическите сили.

Думите на Гълъб Донев за пиар ход от страна на депутатите дойде след призива на „Продължаваме промяната” служебният премиер да бъде изслушан извънредно по темата „Шенген”. 

Василев за Донев: Не ме карайте да коментирам полета на гълъба

Асен Василев  отрече темата с „Капитан Андреево” да е такъв ход, като коментира, че премиерът трябва да представлява държавата в Европейския съюз и именно заради това са поискали да разберат каква е пречката България да не бъде приета в Шенген.

"Не ме карайте да коментирам полета на гълъба. Ние говорим за границата от май месец, не от последните два дни. От тогава взехме мерки, за да може "Капитан Андреево" да бъде запушено като дупка в европейската граница. Служебният кабинет вместо да продължи тези усилия, не само че не ги спря, но ги върна обратно", коментира Василев. 

Донев: Изслушването ми за Шенген е пиар фокус, ползван като сламка, за която се хваща удавникът

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че Шеген би трябвало да е тема, която да обедини усилията на всички, защото касае националния интерес.

По думите ѝ кабинетът „Донев” си противоречи, тай като очаква приемането на определени закони по Плана за възстановяване и устойчивост, за да се даде още един тласък за приемането ни в Шенген, но не желае да дойде в Народното събрание и да обсъди всичко това.

На първо четене: Приеха и двата антикорупционни законопроекта

Според Атанас Атанасов от „Демокртаична България” истинските мотиви за неприемането ни в Шенген не се съобщават.

От „Възраждане” коментираха, че Нидерландия и Австрия са показали лицемерието на Европейския съюз, тъй като не ни приемат в Шенген заради корупцията, но нямат проблем България да влезе в еврозоната. Според Костадин Костадинов става въпрос за политическо решение и не е свързано с нивата на корупция у нас.

Радев: Имаме всички шансове да влезем в Шенген през 2023 година

От „Български възход” внесоха проекторешение,  с което настояват парламентът да задължи премиера и министрите в рамките на Съвета на Европейския съюз да гласуват против всички предложения и инициативи на Нидерландия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм