На първо четене Народното събрание позволи на Министерски съвет да използва единната сметка на държавата, в която се намират държавният резерв, сребърният фонд и средствата за финансиране на европейски програми.

Парламентът прие на първо четене поредно удължаване на бюджета

Депутатите се обединиха около решението, че парите от сребърния фонд трябва да останат целеви и да се използват само за гарантиране на устойчивостта на пенсионната система. Становището им получи подкрепа и от финансовия министър Асен Василев, който уточни, че освен парите за пенсии, няма да бъдат пипани и останалите целеви фондове, както минималният фискален резерв от 4.5 милиарда лева.

Между първо и второ четене депутатите поеха ангажимент да разпишат изрично, че средствата от сребърния фонд ще останат непокътнати. Целта е промените да бъдат приети окончателно още следващата сряда, за да не се затруднява работата на общините и здравната каса и да не се налага да ограничават потенциалните си плащания. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм