Наредбата за създаване на нискоемисионни зони в София скара общинските съветници по време на днешната сесия. Точката беше отложена, въпреки настояването на управляващите, че приемането й е важно и, че екологичните мерки не могат да чакат.

От ДБ настояха за отлагане с аргументите, че наредбата в този й вид е формално отчитане на дейност, а независимият съветник Борис Бонев определи въпросните мерки срещу мръсния въздух като „бутафорни“.

СОС ще разглежда промените в Наредбата за пътуване с обществения транспорт в София

В крайна сметка точката беше отложена и това ядоса председателя на СОС Георги Георгиев, който заплаши, че щом е така, вместо днес да е последната сесия преди лятната ваканция, оттук нататък ще свиква заседания всеки четвъртък, до приемането й.

155 точки съдържаше предварително обявеният дневен ред на днешното последно заседание на СОС преди лятната ваканция. То започна малко след 10 ч. и близо чак общинските съветници обсъждаха единствено дневния ред. Спор предизвика най-вече Наредбата за създаване на нискоемисионни зони в София.

Омбудсманът възрази срещу различната цена за един и същи билет, която предвижда СОС

Марта Георгиева от ДБ поиска точката да бъде отложена и да бъде разгледана наесен, което не би попречило на прилагането на мерките от декември, подкрепи я и Борис Бонев.

Това предидвика реакцията на управляващите в лицето на председателя на СОС Георги Георгиев и кметът Йорданка Фандъкова.

Общински съветници предлагат промени в разсроченото плащане на парното в София

След като точката все пак беше отложена председателят на СОС Георги Георгиев обяви, че, оттук нататък ще свиква заседания всеки четвъртък, до приемането й и спор с общинския съветник от ДБ Симеон Ставрев.

След кратка почивка и изказвания от името на политическите групи, малко след 11.30 сесията продължи с разглеждането на първа точка от дневния ред – стандарт за тротоарните настилки, който беше приет единодушно.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм