Омбудсманът Диана  Ковачева възразява срещу различната цена за един и същи билет, която предвижда да приеме СОС. Според една от промените, билетът за еднократно пътуване без право на прекачване, купен от водач на превозно средство, каса или автомат на метростанция поскъпва и ще струва 2 лв.

„Това не е съобразено с недостатъчните на брой пунктове за закупуване на билети и по-скоро се явява като санкция за тези, които не са успели да си купят билет по електронен път“, се казва в становище на Диана Ковачева до председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, базирано на жалби до нея срещу планираните промени. Измененията са включени в предварително обявения дневен ред на предстоящата сесия на СОС този четвъртък.

Билетът за еднократно пътуване в градския транспорт ще стане 2 лева

„Предвиденото увеличение на цената на превозните документи не е съобразено с тежката икономическа обстановка и занижената покупателна способност на населението. Още повече, че в условията на епидемична обстановка, един от начините за привличане на пътници към използването на градски транспорт е предлагането на ниски, достъпни цени, което в София така и не се случи за разлика от други европейски столици“, пише в становището си омбудсманът.

„Реформата в тарифната политика при пътуване с обществения транспорт на територията на София следва да отчита не само необходимите промени, свързани с използването на нови технологии, продукти и услуги, но и транспортните нужди на пътниците“, подчертава тя. Според Ковачевапланираното отпадане на някои от досега съществуващите превозни документи, например на талоните за 10 пътувания,  не отговаря на транспортните потребности на гражданите. Според омбудсманът предвиденото таксуване на пътниците според пропътувано време - 30 и 60 мин. също е спорно, предвид обхвата на транспортната мрежа, честите задръствания и неспазването на разписанията.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм