Не закъсняха реакциите на парламентарно представените партии, след като в неделя от „Продължаваме промяната-Демократична България” анонсираха предложението си 24 май да бъде вписан като национален празник.

Според БСП с предложението да се промени националния празник от 3 март на 24 май се е опорочила цялата идея за конституционна промяна. Корнелия Нинова видя в това действие родоотстъпничество през най-висшия закон в държавата - Конституцията. По думите ѝ се създава допълнителен повод за разделение на българското общество.

Нинова уточни, че са получили покана от Христо Иванов и Кирил Петков за среща, на която да бъдат обсъдени промени в Конституцията. Пред журналисти тя отговори на поканата.

"Отговорът ни е, че ако ще се събираме да разговаряме за промяна на националния празник, няма смисъл взаимно да си губим времето. Ние сме готови да водим смислени разговори", заяви Нинова. 

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов коментира, че с предложението от ПП-ДБ за пореден път чертаят тежка разделителна линия в българското общество с цел настройване на едни българи срещу други.

В неделя вечер реакция дойде във „Фейсбук” и от лидера на „Има такъв народ” Слави Трифонов. По думите му ако някой има право да каже кога е българският национален празник, това е само българският гражданин, питан на референдум, а не негови представители, които всъщност са измамници

От ГЕРБ-СДС декларираха отново готовността си за участие в общ проект за промяна на Конституцията, заедно с ПП-ДБ и ДПС.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм