„Националният празник е въпрос, близък до ума и сърцето на всеки българин. В 47-ия парламент, когато ГЕРБ предложиха това да стане с изменение на Kодекса на труда, това стана, без да се получи достатъчно широк публичен дебат. С това, че го анонсирахме вчера, вече се вижда, че става част от публичната тема. Със сигурност ще стане както на институционално ниво, така и на обществено. Темата се вдига“. Това заяви в bTV зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев във връзка с предложението на ПП-ДБ националният празник да стане 24 май, вместо 3 март, както е сега.

Минчев допуска, че може да има и референдум по темата.

„Колегите от ИТН са подели тази инициатива, може би ще я доведат докрай. Единственото, което ми се струва по-сложно откъм референдум е, че има няколко дати, които биха могли да бъдат достойни да бъдат национален празник, докато в един референдум въпросите се задават с „да“ и „не““, допълни Минчев.

От ПП-ДБ настояват и за ограничение от два мандата за кметовете: „За да се ограничи феодализацията, която се получава по места при натрупване на повече на брой мандати. Това е промяна, която ще се прилага занапред. Не виждам как времево тези промени биха могли да бъдат приети до следващите местни избори, така че те няма да имат отражение върху изборите след три месеца”.

Митрофанова: Руският и българският народ говорят практически на един език

Коалицията предлага и промени в правомощията на главния прокурор и съкращаване на мандата му от 7 на 5 години, както и за преформатиране на служебния кабинет.

„Необходимо е, за да не се стига до тази ситуация, на която сме свидетели в последните повече от 30 години – главният прокурор да се превръща във фигура, в която е концентрирана много власт и да става квазиполитически играч. Пет години не е продължителност, която да го прави подвластен или застрашен от промяна в политическите обстоятелства“, обясни Никола Минчев.

По думите му концентрирането на държавната власт се превръща в инструмент на президента. Според него е възможно конституционните промени да бъдат приети до края на годината.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм