Премиерът Николай Денков не вижда причина да се откаже от предложението си 24-ти май да стане официален празник. Според него е празник, който не ни вторачва само в миналото, а прави по хармоничен начин прехода от миналото към бъдещето.

„Като човек на науката, за мен 24 май е бил най-светлият празник, който ни обединява всички. Питам - коя е групата от обществото в България, която би възразила срещу това, че 24 май е светъл празник”, добави той.

Според Денков 24 май е празник, който не ни вторачва само в миналото, както били доста от останалите, а правел по хармоничен начин прехода от миналото към бъдещето.

Според министър-председателя статутът на служебните кабинети има смисъл, ако те осъществяват прехода от едно редовно към друго редовно правителство. Денков подчерта, че идеята да се премине към друг начин на предаване на властта е именно, за да се избегнат ситуации, при които няма контрол от Народното събрание. 

Николай Денков се завърна от еднодневно посещение в Гърция. Той определи разговорите с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис като конструктивни и позитивни.

Според премиера, не е необходимо да се обявява руският посланик у нас Елеонора Митрофанова за  пресона нон грата поради изказванията на руския депутат Пьотр Толстой. Денков обясни, че изказванията за многобройната руска общност, живееща по нашето Черноморие, която би могла да бъде стимулирана за протести, не са на самата Митрофанова. Въпреки това той посочи, че ще призове външното ни министерство за реакция.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм