Парламентът отмени на първо четене задължението запасите от нефт да се съхраняват само на територията на България. Тези промени бяха въведени в края на септември и според ГЕРБ и ДПС на практика правят Лукойл монополист. Измененията, които депутатите приеха днес връщат старото положение, при което 50% от запасите от нефт и нефтопродукти могат да се съхраняват в страни-членки на Европейския съюз. Промените предвиждат още от средата на следващата година фирмите да имат право да съхраняват до 70% от запасите си извън територията на България. 

На първо четене Народното събрание отмени задължението 100% от запасите от нефт и нефтопродукти да се съхраняват на територията на България. Промените бяха приети в края на септември по предложение на управляващите и според Делян Добрев от ГЕРБ обслужват интересите на Лукойл.

От БСП подкрепиха настоящата промяна в закона, но Драгомир Стойнев уточни, че това са поредните текстове, които се налага да бъдат редактирани в кратки срокове от влизането им в сила.

От ПП-ДБ подкрепиха връщането на старите текстове в закона. Според Венко Сабрутев обаче не трябва да се прилага предложението от юли месец 2024 година само 30% от запаса на нефт и нефтопродукти да се съхраняват в България.

Предложенията на ГЕРБ и ДПС получиха подкрепа от всички парламентарни групи с изключение на Възраждане. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм