Изборите за Народно събрание бяха проведени в 755 секции, разположени в 65 държави. Това са четвъртите поред избори за година и половина. Изборите протекоха спокойно и при добра организация, нямаше съществени проблеми.

Това заяви министърът на външните работи Николай Милков, предаде БГНЕС.

МВнР започва стачка заради ниски заплати

Милков каза, че при секционните комисии при представителите на българските общности е имало ентусиазъм и воля и не са срещнали проблеми при провеждането на изборите .”По отношение на партиите и коалицията ситуацията не беше такава”, посочи той и добави, че основните проблеми са били в Турция. “Благодарение на бързата реакция успяхме бързо да заменим неявилите се членове на СИК с резерви, така че комисиите да започнат работа”, каза Милков.

Общо 4200 човека са били част от секционните комисии в чужбина - 1400 са били представители на политически партии, 755 са били представители на министъра на външните работи, а останалите - членове на българските общности в чужбина.

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ печели, седем партии влизат в парламента

Милков съобщи, че в чужбина са гласували общо 177 000 души. “Най-много са били в Турция - 58 000, 27 000 в Обениненото кралство, в Германия - 22 000, в Испания - 11 000 и в САЩ - 10 000”, отбеляза той и добави, че сега предстои прибирането на машините и изборните книжа. “Министерството изпълни своите ангажименти успешно”, каза Милков.

Калин Анастасов, заместник-председател на работна група „Избори” каза, че на тези избори са гласували над 178 000 граждани.

Вот от чужбина при 98.81% обработени протоколи: ДПС - 31.93%, ПП - 22.28%

“Въпреки огромните разстояния и предизвикателства с транспортирането на машините и изборните книжа нямаше случай в чужбина, в който гласуването да премине от машина към хартиена бюлетина”, каза той и добави, че е имало 300 секции, в които се е гласувало с машини спрямо 455, в които се е гласувало с бюлетини.

“62% от гласувалите български граждани в чужбина гласуваха с машини и 38% гласуваха хартиено”, съобщи той. Анастасов каза, че в секциите в Бурса, Люлебургас, Айндховен и Чорлу са гласували най-много, докато в Техеран, Нова Зеландия и РС Македония са гласували най-малко. “В 8% от секциите гласуваха 500 души, в 24% от секциите гласуваха между 300-500 души, в 46% от секциите гласуваха между 100-300 души и в 22 % гласуваха в секциите гласуваха около 100 души”, посочи той.

39.40% е избирателната активност на 2 октомври

Анастасов каза, че на база на изборите и изборния кодекс за следващите избори от министерството предвиждат около 600 автоматични секции, от тях 240 с машини.

Васил Вълчев, Генерален консул на Република България в Истанбул, каза, че на тези избори са гласували значително по-малко хора спрямо предишните избори.

“Активността беше в рамките на прогнозираната, без инциденти, без опашки и напрежение. Разкрития по-голям секции улеснява избирателите”, посочи той.

Министър Милчев посочи, че могат да дадат предложения и решения по няколко наблюдаващи се проблеми ако следващото правителство иска: като формирането на съставите на районните избирателни комисии, както и срокове касаещи организацията на изборния процес, освен това и срокът за прибиране на изборните книжа и машините и необходимостта от формиране на отделна районна избирателна комисия “Чужбина”.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм