80 процента от работещите в Министерството на здравеопазването са ваксинирани или преболедували от Ковид-19, така че те отговарят на изискванията за „зелен сертификат“. Това съобщи в интервю за Дарик новият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Тя уточни, че предстои анализ и в другите министерства преди да бъде въведен поетапно лансираният от премиера план „Държавна администрация без Ковид“.

Проф. Сербезова съобщи, че екип от експерти работи по информационна кампания за ваксинация, която да не е основана на страх и в която да бъдат включени и медицинските специалисти.

В предаването „Реактивно“ министър Сербезова съобщи, че е възложила проверка за реалния брой ваксинирани българи в страната, тъй като много от сънародниците ни реално живеят в чужбина, имунизирани са там, но те не се отчитат в броя ваксинации в България.

По думите й ако се извадят българите, които живеят в чужбина, то процентът на ваксинирани у нас може да е по-висок. Затова и новият здравен министър ще настоява електронното здравеопазване да бъде ускорено и завършено. Това ще бъде и една от първите й задачи – редом с Ковид-19 и спешната помощ. 

80 на сто от хората в МЗ отговоряли на изискването за „зелен сертификат”

Веднага изисках справка в моето ведомство, която показа, че 80 процента от хората в МЗ са ваксинирани или са преболедували Ковид-19, така че отговарят на изискването за „зелен сертефикат”. Но разбира се всеки един министър трябва да направи тази справка за своето собствено ведомство, каза в ефира на Дарик министър Сербезова.

Тя напомни, че е изпуснато ценно време в месеците назад за реализирането на добра информационна кампания за ваксините. Към момента сме създали работна група, която да преформулира стратегията – тя да включи и медицинските специалисти, защото хората посочват, че се доверяват най-много на лекарите и фармацевтите. Те формират мнение и са изключително важни като източник на информация.

 „От самото начало трябваше и съответните институции да преформулират тази информация на науката в един по-прост и достъпен език. Да се обясни, че РНК-ваксините като технологии се разработват от 90-те години на миналия мек, да се обясни, че голяма част от съвременните лекарствени продукти за лечение на социално значими хронични заболявания всъщност са продукт на подобна технология. Така напрамер се произвежда инсулина от 1999 година – инсулинът го приемаме, а ваксините не”, подчерта проф. Асена Сербезова.

Тя съобщи още, че в момента е в трети етап на клинично изпитване е информационна РНК-ваксина за рядък вид рак на гърдата, който няма друга алтернатива в момента.

За ваксините да говорят експерти и лекари, а не политиците

Нито стратегията на голямото плашене е успешна, нито стратегията на голямото спокойствие, подчерта новият здравен министър. Ние трябва да направим стратегия, която е на базата на науката и тя да бъде достъпво обяснено, каза тя.

Проф. Асена Сербезова посочи още, че в последната година, в която имаше три пъти парламентарни избори в битката за гласове се е използвала темата за ваксините, което е недопустимо. „ За ваксините трябва да бъдат оставени да говорят експертите и МЗ. Да, за мерките политиците могат да говорят, но за ваксините – да оставят да говори науката”, подчерта здравният министър.

Тя съобщи, че тече активна подготовка за очакваната нова вълна на вируса след навлизането на Омикрон в България. Дали ще е януари и февруари, ние трябва да сме подготвени, коментира на въпрос министърът. Като напомни, че много зависи кога и откъде ще влезе новият вариант на вируса. Защото той има различно поведение в държавите с различен процент ваксинирано население.

Проверка на реалния процент ваксинирани, без живеещите в чужбина

Друг е въпросът как се изчислява този процес на ваксинация, защото аз разпоредих на колегите да проверят методологията, по която се докладва този процент. Тъй като подозирам, че това е на базата на броя на всички български граждани. Но знаете, че част от българските граждани живеят реално в чужбина. Те са ваксинирани реално в други държави, но не се отчитат в нашата информационна система, така че е напълно възможно процентът на ваксинирани у нас да е по-голям.

Запитана има ли изобщо шанс да се получи реална картина по този въпрос тя коментира, че именно затова един от приоритетите на новото правителство е дигатално здравеопазване и електронно управление. Защото дигиталното здравеопазване осветлява целия процес и ни дава ясната картина, от която всички ние имаме нужда, за да управляваме адекватно тези процеси, коментира още новият здравен министър.

На въпрос за първите и основни задачи в списъка й като нов министър тя призна, че на третия ден от встъпването на този пост вече е на десетата страница в тефтера със задачи. Безспорно едно от първите тирета е ковид-19, второто е спешната помощ, където е нужна реорганизация. 

И на трето място министър Асена Сербезова постави  – осветляване на всички процеси по осигуряването на медицински и фармацевтични грижи. „Неминуема част от постигането на тази цел е дигитализацията – така че нито едно решение не може да бъде адекватно и дългосрочно, докато няма адекватна картина. Защото електронното здравеопазване не ознава електронна рецепта, то е много повече”, обясни тя. 

Чуйте част от коментара на проф. Асена Сербезова, слушайте и целия разговор с новия здравен министър в предаването "Реактивно".