В рамките на тази седмица хотелиерите по Черноморието, които са настанявали бежанци ще получат средствата, договорени по старата програма от 40 лева за украинец за месец май.

Хотелиери и украинци затвориха пътя Бургас - Варна. Нямало пари от април

Това каза пред Дарик в Созопол, министърът на туризма в оставка – Христо Проданов.

Той уточни, че общата сума, която предстои да бъде изплатена на бизнеса е над 80 млн. лв. и припомни, че хотелиерите са били предупредени, че за последния месец от старата програма плащанията ще се забавят.  

Димитър Ташев за онези 2,6 млн. за рекламата на дестинация България

Забавянето на средствата било, свързано с проверката на близо 800 обекта, в които се е извършвало настаняването, както и извършването на тримесечното плащане за всички държавни и общински бази, обясни още Христо Проданов.

Относно летният сезон, министърът каза, че туристическият поток се е забавил, но се очаква да има запълване на базите. На въпрос, как това ще се случи, Проданов отговори, че държавата си е свършила работата с реклама на България в над 25 държави и ваучери за родните туристи.

Министерството на туризма с „таргетирана“ реклама на България в… България

Българският турист обаче продължава да избира Гърция и Турция пред родното Черноморие, благодарение на добри оферти, реклама на двете дестинации унас и евтини самолетни билети.

Според Проданов не е лоша идея да бъдат въведени задължителни тестове на туристите, които се връщат от Гърция.

А за възможността за плащане по 35 евро на самолетна седалка, от която не успяха да се възползват много от родните туроператори, ето какво отговори министър Проданов: