Хотелиери и бежанци от Украйна, настанени в бази в Слънчев бряг, излязоха на протест при кръговото кръстовище при входа на Равда. Кратка блокада предизвика сериозно задръстване, а демонстрацията събра повече от 300 души.

Причината - забавени плащания към хотелиерите по държавната програма за настаняване на бежанци.

Пламен Янев: Има украинци в хотелите. Преместването трябва да приключи до юли

От бранша алармираха, че ако не получат средства за направените разходи до края на тази седмица ще пристъпят към извеждането на украинските граждани от хотелите. Според собственици и наематели на бази това ще предизвика допълнителен логистичен хаос. 

Някои от собствениците на хотели обявиха, че не са получавали пари от държавата за настанени украинци от началото на април. 15-те лева, предвидени за юни, са крайно недостатъчни, посочиха те. 

Припомняме, че вчера от Министерството на туризма обявиха, че документите за плащанията са подготвени и е въпрос на време средствата да бъдат преведени по сметките на хотелиерите. 

"Извършва се преглед и на заявления с корекции и неотчетени нощувки от предишни периоди, тъй като трябва да се финализират всички плащания за извършени услуги до 31 май т.г., когато изтече програмата. Целта е да няма ощетени места за настаняване, участвали в Програмата за хуманитарна помощ", посочиха от ведомството.

Към момента точният брой на настанените край морето украински бежанци не е известен. От туристическото министерствот обявиха още, че ревизират данните от системата за дистанционно отчитане на настанените в хотели и почивни бази.

Броженията сред хотелиерите срещу програмата за настаняване на украински граждани идват на фона на слаб туристически сезон в най-големия ни курортен комплекс „Слънчев бряг“. На протестната демонстрация в Равда днес бяха и хотелиери от София и вътрешността на страната, които също очакват плащания от държавата по сметките си.

Още новини от Бургас

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм