В държавната база на Министерски съвет в Слънчев бряг вече има настанени 500 украински граждани. Това са предимно хора със специални потребности, сериозни хронични заболявания и многодетни самотни майки. Сега приоритетна задача за нас ще бъде да се опишат нуждите им и те да бъдат снабдени с необходимите спешни лекарства, прегледи и т.н. След това предстои намирането на подходящо място за тях, според специфичният им здравен и социален статус. В хотелите по Южното Черноморие все още остава висок броя на настанените украинци. Очакваме поетапно до края на юни групите да освобождават базите. Процесът ще е труден, защото мобилизацията започна да спада. Командированите служители от вътрешността на страната вече се прибират, а тук е съсредоточен най-големият център за хора с нужди“.

Това каза в рубриката „Гражданско общество“, заместник-областният управител на Бургас и част от ядрото на Областния кризисен център - Пламен Янев.

От ефира на „Дарик“ той благодари на всички хотелиери, приели бягащите от войната през последните 4 месеца. „Помогнаха ни при организацията, със списъците… Ние получихме помощ, без която нямаше да можем да се справим“, допълни заместник-областният управител.

В края на миналата седмица вицепремиерът - Калина Константинова посети неофициално за пореден път Областният кризисен център в Бургас и организациите, допринесли за процеса по преместването на украинските граждани.

Тя пристигна за да се запознае на място с работата, да се срещне с  отседналите в базата на МС, а също и за да поздрави екипа на Кризисния център за усилията и добрите резултати от свършената до момента работа.

Пламен Янев също определи работата на екипа в Центъра като много добра, заради стройната организация и допълни, че все още няма яснота за точния брой украинци в хотелите. Очакваме от собствениците също да направят справка за да стане ясно има ли дублиране и разминаване. Това води до други предизвикателства, тъй като за всяко място или група има различен срок за напускане. Това ще изисква бърза реакция за различен брой украинци всяка седмица“, уточни той.

По думите му, има и друго разминаване - между институциите на национално ниво, свързано с настаняването в държавните бази.

“Учудват ме разнопосочните сигнали – държавните бази ще се използват за настаняване на украински бежанци до края на настоящата програма. Нямам обяснение, защо министърът на туризма коментира, че украинците ще са в тях до месец/два, а след това идва ред на чиновниците да се настанят в тях“. Така Янев отговори на въпрос, относно изказването на министъра на туризма.

Припомняме, че преди дни Христо Проданов обяви, че държавните бази във вътрешността на страната и край морето ще бъдат освободени от украинските бежанци, за да няма проблем с настаняването на чиновниците през отпускарския  месец август. Ресорният министър изрази надежда, че дотогава чужденците, настанени в тези бази, ще успеят да си намерят работа и да се интегрират в обществото.

Пълен запис на последното издание на рубриката „Гражданско общество “ по Дарик Югоизток чуйте в звуковия файл: