Има голяма вероятност в следващия парламент да има вече 8 партии – всички, които бяха досега, плюс „Български възход“, според представително за пълнолетното население за страната проучване на агенция "Медиана".

Изследването е проведено в периода 16 - 22 септември 2022 г. с 1008 човека чрез пряко стандартизирано интервю. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Екзакта: Седем партии влизат в следващия парламент

Засега ГЕРБ определено доминира, като води с близо 10 % пред „Продължаваме Промяната“. Въпросът за второто място в предстоящите избори далеч не е решен. Засега „Продължаваме Промяната“ са втори, но на малка дистанция от три партии - БСП, ДПС и „Възраждане“ (за последните две се предполага, че имат значителен скрит от изследванията вот и значителен брой избиратели в чужбина – нещо, което не е отразено в изследването). На практика битката за от второ до пето място предстои и зависи от мобилизацията на тези партии, посочват изследователите.

„Демократична България“ и „Български Възход“ са стабилно над 4%-ната бариера за влизане в Народното събрание. Въпреки че при „Има такъв народ“ продължава отливът на избиратели, засега те запазват възможностите си за представителство в парламента. Партията на Мая Манолова засега е близо, но под чертата за влизане в парламента, като запазва известни шансове за новия парламент, според проучването. 

„Тренд“: 77% искат от следващото правителство осигуряване на поносими цени за газ и ток

На въпрос "А ако днес, сега имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували?", заявилите, че ще гласуват отговарят така:

Данните от изследването дават основание да се очаква много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80 % заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2  - 2.3 милиона избиратели (около 35 % от избирателите по списък).

„Галъп Интернешънал“: 8 формации са в играта за места в НС

Прагът за преминаване на 4%- ната бариера ще падне значително  - до около 88 - 90 хил. избиратели, се посочва в изводите на проучването. 

Ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина. Същевременно тя е предпоставка за значителни „изненади“ – доколкото малки разлики в реалния брой избиратели ще доведат до значителна разлика в процентно изражение.

„Маркет линкс“: Шест партии влизат в 48-ото Народно събрание

Резултатите от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка между партиите, а от икономическите сътресения в обществото. Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще (12 % от запитаните се опасяват не от обедняване, а от възможността да изпаднат в крайна мизерия), посочват от "Медиана". 

Избори 2022

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм