Две са свръхтемите, с които избирателите биха искали да видят политиците да се заемат приоритетно след изборите.

77% от анкетираните искат от новото Народно събрание и следващото редовно правителство мерки, които да осигурят поносими цени на газ, ток и горива. 75% очакват мерки срещу обедняването. Това сочат данни на изследователския център „Тренд“ по поръчка на “24 часа”.

„Галъп Интернешънал“: 8 формации са в играта за места в НС

За 43% е важна темата за борбата с корупцията. Подобряването на здравеопазването е тема номер 1 за 21% от анкетираните. Почти толкова - 20%, са тези, които настояват приоритет да е осигуряването на енергийна независимост на България от Русия.

Шесто място в списъка на избирателите с най-неотложни задачи за следващото управление е да преодоляват разделението в обществото - 16%. 

„Алфа Рисърч“ при избори днес: ГЕРБ печели, ИТН - извън парламента

Подобряването на образованието и фокусът върху продължаване на евро-атлантическата интеграция чрез приемане на България в Шенген и влизането в еврозоната имат по 9% от анкетираните избиратели.

Борбата с климатичните промени е основен приоритет за 4% от анкетираните, следвана от темата за специалното внимание върху правата на малцинствата и индивидуалните свободи - за 3%.

„Галъп”: 48% одобряват свалянето на кабинета, 50% са против

Какъв е предпочитаният от избирателите профил на политиците?

21% вярват на десни политици, 14% на леви, а за близо половината - 48% от анкетираните идеологическият уклон няма значение. 

40% от участниците се доверяват на по-зрели и с опит в управлението политици, а 25% изискват да са млади и нови лица.

Проучването на Тренд е по поръчка на вестник „24 часа“ и е направено сред 1007 пълнолетни граждани между 15 и 22 август по метода пряко полустандартизирано интервю лице в лице.

Избори 2022

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм