Много вероятно е седем партии да попаднат в следващия парламент. Това показва национално проучване на "Екзакта рисърч груп", проведено в периода 10-17 септември 2022 г. сред 1050 пълнолетни българи, съобщи БТА.

Данните за електоралните нагласи към 17 септември показват, че ГЕРБ–СДС е с дял от 26,2% от гласуващите българи. Втора политическа сила са „Продължаваме Промяната” с резултат сред гласуващите от 18,1%. Трети са "БСП за България" с резултат от 12,5%, четвърти – ДПС с резултат от 10,3%, пети са "Възраждане" с резултат от 9,5% от гласуващите. Следва "Демократична България" с резултат от 7,5%. "Има такъв народ" засега запазват шансовете си за участие в следващия парламент с резултат от 5,4% от гласуващите. "Български възход" е с дял от 4 на сто от гласуващите. 

„Тренд“: 77% искат от следващото правителство осигуряване на поносими цени за газ и ток

Резултатът на "Български възход" от 4% далеч не гарантира тяхното участие в следващия парламент, отбелязват социолозите и допълват, че за тази партия всичко ще се решава в последните седмици на кампанията въпреки високия рейтинг на одобрение на лидера й Стефан Янев.

Високият личен рейтинг на Мая Манолова засега също не осигурява попадането на нейната формация в парламента, въпреки позитивния тренд на "Изправи се, БГ" от началото на кампанията, коментират анализаторите от „Екзекта“.

Генерират кода на машините за гласуване тази вечер

От изследването става ясно, че всички лидери на основни партии с шанс да попаднат в парламента се ползват с одобрението на по около 90% от избирателите си. Над тези стойности е одобрението сред собствените електорати за Бойко Борисов, Христо Иванов, Кирил Петков и Асен Василев.

Конфронтацията между лидерите логично при тези данни работи за перманентно разделение сред хората. Реалностите в глобален план предполагат и у нас да се положат усилия за смяна на модела на яростно противостоене и да се мисли за партньорство, при което партиите не се обезличават, коментират анализаторите.

Няма лидер на политическа партия у нас, чието одобрение да е по-висок дял от неодобрението му в навечерието на парламентарните избори, констатират от "Екзакта".

„Галъп“: 80% от българите намират за реална опасността от недостиг на газ

Бойко Борисов е най-одобряваният лидер на политическа партия с одобрение от 29%. Следва го Стефан Янев, който е одобряван от 28%. Мая Манолова е одобрявана от 25%, Кирил Петков също е одобряван от 25%, а Асен Василев - от 24%. Корнелия Нинова е одобрявана от 20% от българите, а Христо Иванов – от 19%. Слави Трифонов печели одобрението на 18% от избирателите, Костадин Костадинов - на 15%, Мустафа Карадайъ и Атанас Атанасов - на по 14%.

Най-високо неодобрение към лидери на партии "Екзакта" регистрира спрямо Слави Трифонов и Костадин Костадинов - съответно 72% и 70% неодобрение.

Към 17 септември неодобрението към Бойко Борисов е съизмерим дял с това към Кирил Петков – и при двамата то възлиза на по 63%.

Проучване: Над 62% от българите имат позитивно отношение към бежанците у нас

Президентът Румен Радев е одобряван от 55% от пълнолетните българи, а премиерът на служебното правителство Гълъб Донев е одобряван от 31%. И президентът, и премиерът на служебния кабинет, имат положителни рейтинги, което означава, че одобрението за работата им е по-висок дял от неодобрението.

В периода от 10 до 17 септември 2022 г., две седмици преди извънредните парламентарни избори на 2 октомври т.г., "Екзакта Рисърч груп" проведе национално проучване като
интервюира „лице в лице” 1050 пълнолетни българи в 100 гнезда в 71 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално демографски параметри. Изследването е реализирано със средства на "Екзакта".

Избори 2022

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм