От ГЕРБ-СДС замразяват преговорите с „Продължаваме промяната – Демократична България” за правителство с втория мандат. Това съобщи на брифинг Мария Габриел. Решението на първата политическа партия идва след  изтеклия запис от Националния съвет на „Продължаваме промяната”. Габриел уточни, че е уведомила акад. Николай Денков за взетото решение.  По думите ѝ проблемът е, че в случая  може да става дума за визия и начин на управление, който е в разрез с всички европейски принципи и практики.

амразяваме преговорите"Всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжи и разклащане на устоите на държавата", каза тя. 

„Какво значи, че службите са наши?“: Радостин Василев пусна запис от Национален съвет на ПП

"Дълго мълчах, слушах много, водех се единствено от разума и грижата за държавата. Замразяваме преговорите, всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на лъжа, на разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаментални принципи на републиката. Оставям настрана лъжите по отношение на моята личност - това не е проблемът. Проблемът е, че тук може да става дума за визия и начин на управление, който е в разрез с всички европейски принципи и практики", заяви Габриел.

Тя уточни, че преговорите могат да бъдат размразени при определени условия - ако бъдат дадени ясни отговори и гаранции за спазване на принципи.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на едно мнение: Целта на записите е да блокират съставянето на правителство

"Виждам, че на този етап експертно правителство продължава да има подкрепа, но на мен ми е нужна още яснота. Докато няма отговори и гаранции за спазване на тези принципи, замразяваме преговорите”, подчерта Габриел.

Лидерът на партията Бойко Борисов изрази същото намерение, но ако видят желание за експертно правителство.

Кирил Петков: Ако искате да видите как работи една нормална партия, изслушайте целия запис

“Ние компромиси направихме всякакви. Едно е компромис, обаче, друго е с твоя глас да позволиш във властта да бъде войнстващ болшевизъм. Разбирам призива към компромис, никакъв компромис не е да подкрепиш едно управление с цел демонтаж на републиката. Има огромна разлика между саможертвата и самоубийството”, каза Томислав Дончев.

“Ние тръгнахме от това да направим няколко важни неща в рамките на този парламент, без коалиции и уговорки, и през цялото време така сме водили разговори и нито веднъж не е поставян въпроса за моя имунитет, нито ничий имунитет, това е лъжа”, категоричен бе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От ЕК потвърдиха, че Фон дер Лайен и Кирил Петков са били в контакт

"След като победихме два пъти по ред на изборите - и по отделно, и с машини, и с бюлетини; и след като в преговорите с ПП поехме ангажимент за машините, днес разговарях с някои от тях, ние ще предложим в НС - парламентът да вземе решение поради изключителната важност да провеждаме честни избори, защото аз така разбрах - "ала-бала с президента" - да купим същите машини, които са в САЩ. Приемаме, че там е най-голямата демокрация", каза още Борисов.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм