Целта на записите, представени от вече бившия депутат на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Радостин Василев е да блокират съставянето на редовно правителство. Около това мнение се обединиха първите две политическите сили – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

От ДПС коментираха, че сме свидетели на тотален разпад на държавността, като предложиха свикване на Велико народно събрание.

Радостин Василев: Явно Петков се притеснява от някакви записи, никой не е правил такива

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се прилагат сценарии, за да няма кабинет, като уточни, че на него записите не биха му повлияли за съставяне на правителство. Борисов заяви, че във всяка правова държава нерегламентиран запис не се коментира. По думите му темата е нечистоплътна.

Номинираният за премиер с втория мандат Николай Денков заяви, че в момента се виждат опити от всякакви страни да може да се блокира правителството. Денков уточни, че Радостин Василев се е похвалил лично, че с него има институции и хора от криминалния контингент.

ДПС предлагат свикване на Велико народно събрание

От ДПС предложиха свикване на Велико народно събрание, което да гласува промени в Конституцията. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ заяви, че сме свидетели на тотален разпад на държавността.

Според Корнелия Нинова всичко, което се случва през последните седмици е удар върху институциите. Според нея е очевидно, че първата и втората сила поставят бюджета в зависимост от това какво мнозинство ще се направи. A цялата отговорност е на Бойко Борисов, тъй като той е насъсквал партиите. Нинова обърна внимание и на президента Румен Радев, като според нея той бави втория мандат, за да печели време. По думите ѝ Радев очаква да се разпаднат всякакви възможни министерства, за да продължи да управлява служебното правителство.

Тошко Йорданов за записите: Кирил Петков си призна, че пази Борисов

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ коментира, че не е важно кой е направил записите, а какво съдържат те.

Съпартиецът му Станислав Баланов заяви, че Радостин Василев е предател, а веднъж предател – винаги предател. По думите му Василев проблем на „Продължаваме промяната“. 

Припомняме, че Радостин Василев беше министър на спорта от „Има такъв народ“ в кабинета „Петков“, но се отцепи от партията в края на 47-мия парламент. В следващото Народно събрание Василев се присъедини към „Продължаваме промяната“.  В края на миналия месец прокуратурата поиска имунитета му за това, че е заплашвал депутата Христинка Иванова с цел също да напусне групата на ИТН.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм