Радостин Василев напуска парламентарната група на ПП-ДБ. Това обяви той на пресконференция по повод договорката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да съставят експертно правителство с премиер на ротация. 

“На 13 юни 2022 г. напуснахме ИТН, защото мафията проби в партията. Една година по-късно се оказа, че това, което казваме, е факт. За съжаление, една година по-късно аз и част от колегите ми сме изправени в подобна ситуация, в която е напът да се сформира коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ. Аз не мога да подкрепя такава коалиция, ще гласувам против и ще напусна парламентарната група на ПП”, обяви Радостин Василев. 

Борисов: Превърнахме се в държава на записите

Въпреки създадените очаквания, че на пресконференцията ще представи записи от партийни срещи на "Продължаваме промяната", от думите му стана ясно, че такива няма.

БГНЕС

“Твърденията, че са направени някакви записи, са пълни лъжи, никой не е правил подобни записи нито в групата, нито в централата. Вчера г-н Петков беше много уплашен, не знам защо - явно се притеснява от някакви други записи, с които обаче аз не разполагам - те са в сферата на жълтото и са далеч от принципната позиция, която днес ще представим пред вас", каза Василев.

Тошко Йорданов за записите: Кирил Петков си призна, че пази Борисов

Няколо минути по-късно обаче Василев все пак обяви, че запис има. "На 21 май получих имейл, че в 22 часа ще се проведе съвет на "Продължаваме промяната". Това щяло да бъде изключително важно събиране, което ще се проведе онлайн. Записах това събитие. 50 души бяха на Националния съвет. Имам запис на Националния съвет на ПП на моя таблет", обясни депутатът.

БГНЕС

В записа става ясно, че Кирил Петков и Асен Василев очакват скоро да бъде поискан имунитетът на Бойко Борисов и посочват, че Христо Иванов е предложил как да се реагира при такъв сценарий - да се състави комисия за имунитета „по европейски стандарти“, която да работи поне шест месеца, докато бъде гласувана съдебната реформа, пише OFFNews.

Денков: Виждаме опити от всякакви страни да се блокира правителството

Василев подчерта, че не е гласувал за Росен Желязков, защото не може да гласува за представител на ГЕРБ. „Вероятно ще станем свидетели на коалиционно правителство след няколко дни“, добави той.

БГНЕС

Според него истинската омерта, истинската дълбока държава е коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Петков: Радостин Василев има нереалистичната надежда да започне свой проект

Припомняме, че в четвъртък съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков съобщи, че депутати от ПП-ДБ са записвани по време на партийни срещи. 

"Политици от коалицията са били записвани по време на работни срещи в Народното събрание и в нашите офиси, по време на Изпълнителен съвет, Национален съвет, срещи в парламента. Записи както на хора от „Продължаваме промяната“, така и от „Демократична България“. Широкият обхват говори, че са използвани записващи устройства в нашите централи и в сградата на Народното събрание, извадки от видеоразговори и телефони. Тези действия са работа на службите и "дълбоката държава" с цел дестабилизация и провал на преговорите за съставяне на правителство“, обясни Кирил Петков.

Радостин Василев напуска ПП-ДБ?

Преди това анонс, че вероятно ще напусне ПП, направи Радостин Василев чрез Фейсбук профила си, като обяви за 26 май пресконференция в Националния пресклуб на БТА - която е на тема "Коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ".

Като част от "Има такъв народ" Василев бе министър на спорта в правителството на Кирил Петков. След като неговата партия свали кабинета "Петков", той се отдели от нея и се включи в листата на "Продължаваме промяната", но като гражданска квота.

Аламанов пред Дарик: Удивлявам се от лекотата, с която ГЕРБ преоткриват практики, които сами са въвели

По информация на Клуб Z Василев е недоволен, че не е номиниран за министър на спорта в проектоправителството. Номиниран сега е автомобилният състезател Димитър Илиев, член на ПП от самото учредяване на формацията.

В края на април бе поискан имунитетът на Радостин Василев заради това, че е заплашвал депутатът Христинка Иванова да напусне ИТН и да се присъедини към отцепниците в 47-ото Народно събрание.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм