"От много отдавна това, което само по себе си е скандално, но и подсъдно – да записваме хора и да огласяваме тези записи, за да доказваме колко са лоши тези, които сме записали – си мисля, че в България това от доста отдавна е нещо като лайфстайл за определени среди".

Това мнение изрази социологът и журналист Светла Енчева в предаването "Кой говори?" по Дарик радио.

По думите й от ПП, изнасяйки това какво са разбрали, че ще бъде огласено, фактически са го обезсилили по някакъв начин.

"Това не е никаква криза", категоричен бе пиар експертът Любомир Аламанов. "Доколкото се разбра, ще се изнесат някакви записи на лични мнения на някакви хора, които казват някакви фрази, откъснати от контекста, по адрес на други хора. Нито поръчват някакви незаконни действия, нито правят някакъв сговор", коментира той. 

Според него целта на тези записи единствено е "да се възбудят онези низки страсти в част от определени политически сили и техните симпатизанти, най-вече очевидно в ГЕРБ, за да може тези части от ГЕРБ да скочат и да кажат "не, край, нищо няма да правим, отиваме на избори". Това е безсмислено", каза експертът.

"Всеки път се удивлявам от лекотата, с която ГЕРБ преоткриват практики, които те сами са въвели в обществото като нещо "я, ама то как се е появило?", посочи Аламанов.

"Поантата е, че в този момент, когато адски много чудовища, създадени през последните 15-20 години, изпълзяха навън, правят кански усилия да ни откъснат от цивилизационния избор да сме част от нормалната Европа", заяви още той.

"Според мен в момента е много важно да няма правителство, защото това правителство трябва да носи отговорност за решенията за войната - какво България прави по отношение на Украйна и Русия. От друга страна - България какво прави по отношение на Северна Македония. Това е една много изгодна ситуация. Ние построихме мажоритарен избор без да имаме система на мажоритарни избори. Ние подбихме най-важния си инструмент - парламентаризма", коментира от своя страна преподавателят по журналистика във ФЖМК Жана Попова.

"За мен големият проблем е, че през тези 15 години се случиха две много важни неща - едното е унищожението на парламентаризма и разделението на властите. Другото е овладяването на прокуратурата, съдебната власт, контрола върху нея, плюс медиите. Друго много важно нещо е унищожаването на разума - разумът беше смазан и започна да бъде обида", посочи директорът на Националния център на книгата към НДК Светлозар Желев.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм