Народният представител Радостин Василев пусна запис, за който твърди, че е от онлайн заседание на Националния съвет на „Продължаваме промяната“. По думите му записът е от 21 май – неделя, от заседанието, което започнало в 22 ч. и което той записал с таблета си в хола, защото не можел да стои буден до късно. На него се чуват думи за смяна на шефовете на службите, които ще се съгласуват с „посолството“; обяснява се, че Урсула фон дер Лайен казала, че трябва да се намери начин да се заобиколят правилата за влизане в еврозоната; обсъждана била и реакцията при искане на имунитета на Бойко Борисов - да се състави комисия за имунитета „по европейски стандарти“, която да работи поне шест месеца, докато бъде гласувана съдебната реформа. Според Василев той е бил поканен по погрешка на въпросния Национален съвет. Депутатът добави, че на този съвет първо е било отхвърлено предложението ПП да участва в правителство с ГЕРБ, но по-късно предложението е било подкрепено. 

Радостин Василев: Явно Петков се притеснява от някакви записи, никой не е правил такива

Радостин Василев, който миналата година напусна ИТН с обяснението, че мафията е пробила там, сега заяви, че е изправен пред същата ситуация с ПП, затова напуска парламентарната група на ПП-ДБ. Повече на чужди хора доверие няма да имам, заяви още той и добави, че гражданско сдружение „Силна България“, чиито председател е Василев, ще прерасне в политически проект и ще участва във всички следващи избори – национални и местни.

Борисов: Превърнахме се в държава на записите

Според Радостин Василев записът не е манипулиран, а са извадени фрагменти от провелото се събрание:

„Залагаме Мария Габриел, която (...) си мечтае да бъде премиер. Борисов се изпира през този вариант - няма две мнения. Изглежда като коалиционно, но ние ще казваме, че е само Мария Габриел“, казва глас, за който се твърди, че е на Кирил Петков.

„Какво значи, че службите са наши?“, казва женски глас, като следва отговор:

"Това означава, че по предложение на министър-председателя парламентът ще утвърди ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР, ДАР, НСО, ДАТО. Военно не знам дали ще го пипаме. Това са наши хора, които са одобрени от посолството”, казва глас, за който се твърди, че е на Асен Василев.

„Външни консултанти ще ни помогнат с реконструирането на службите“, казва глас, за който се твърди, че е на Кирил Петков.

„Докато не се отстрани Гешев като главен прокурор, не мисля, че Борисов иска да ходи на избори и да му пада имунитетът“, казва глас, за който се твърди, че е на Асен Василев.

„Какво става утре или вдругиден, ако вдигнат обвинение на Борисов? Не казвам, че това е наше предложение или решение, но Христо Иванов даде предложение и то е – казваме, че се прави комисия по имунитети. Идеята е да се каже, че тази комисия работи докато се смени корупционната реформа и се ползват европейските стандарти за вдигане на имунитет“, казва глас, за който се твърди, че е на Кирил Петков.

„Истината е, че цялата схема, която направихме, през всички тези години, интелектуалците са 7%. Направихме ала-бала през президента. Ако пуснеш народа да се презентира, ние трябва да сме 10% с ДБ и с всичко“, казва глас, за който се твърди, че е на Кирил Петков.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на едно мнение: Целта на записите е да блокират съставянето на правителство

Според Радостин Василев тези записи говорят за предателство спрямо огромна част от българските избиратели, които са гласували доверие на ПП. Радостин Василев обяви, че ще напусне парламентарната група на „Продължаваме Промяната”.

По време на пресконференцията бяха излъчени няколко минути от записите, които по думите на Радостин Василев продължавали 4 часа и половина.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм