Пореден имотен скандал се развива в последните дни - според разследване на BIRD.bg дружеството "СТВ Консултинг", принадлежало някога на Асен Василев, е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 млн. лв. Три месеца преди това то продава имотите си за над 3 млн. лв. и така американецът остава ощетен, ако искът му бъде удовлетворен.

Лорер купува от "СТВ Констултинг" имот за малко над 300 хиляди лева, а година по-късно го продава за 1.8 млн. лева. на Станислава Арнаудова. В същия ден "СТВ Консултинг" продава останалата част от сградата на фирмата "Си Трейдинг 2016", еднолична собственост на същата Станислава Арнаудова. А фирмата на Арнаудова - "Интелигентни трафик системи" - от 2019 г. посредничи между държавата и крайните потребители при купуването на винетки със 7% комисионна.

"Има дефицит от публично говорене по въпроса", заяви медийният експерт доц. Георги Лозанов в предаването "Кой говори?" по Дарик радио. "Това в крайна сметка трябва да се реши от компетентните институции - има ли нарушение, има ли някакъв етически казус. Понеже става въпрос за политици, те имат много по-голям ангжимент публично да отговарят за собствените си действия. Още повече, че това хвърля и репутационна сянка върху политическите субекти, на които принадлежат. Много е важно политиците да могат да доказват своята репутация и да я поддържат", каза още той.

По думите на Лозанов те трябва да се изправят и да дадат някакво публично обяснение - според експерта това е неминуемо и колкото повече го отлагат, по-лошо.

"Въпросът е мултикомпонентен, както винаги. Има различни нива и от време на време смесването на нивата може би ни кара да стигаме до по-различни изводи", коментира от своя страна експертът по комуникации Любомир Аламанов. "От една страна е абсолютен факт, че голяма част от политиците не разбират смисъла на комуникациите като жизненоважен инструмент за управление, поддържане на репутация, говорене и обясняване на собствените им действия, за отчетност, за привличане на нови избиратели и т.н. Този инструмент сякаш все още не е напълно осъзнат като сила, възможности, обхват и всичко друго, което може да се свърже с него", посочи още той.

Аламанов е на мнение, че в конкретния случай има два варианта - или Даниел Лорер и Асен Василев крият нещо, или няма какво да крият и биха могли да излязат и да кажат нещо. "Понякога самата липса на комунинация поражда кризи, защото остава впечатление, че щом някой нещо не говори, означава, че има нещо съмнително", допълни експертът.

По думите му Бойко Борисов е типичният пример за човек, който чрез комуникация е успявал да се измъкне от всякакви ситуации.

"Другото за мен, което е много по-голям проблем, е че повечето политици, когато заемат обществена дейност, решават, че това е моментът, в който да си оправят личното положение. Част от тях спират да разбират, че те имат много по-големи отговорности. Ако те имаха добри комуникационни специалисти около себе си, те щяха да им кажат предварително "не си оправяйте личното положение, докато сте на власт". Защото даже и ситуацията да е чиста, когато няма обяснение на това нещо, остава онова съмнение, че има нещо, което не е окей", коментира още Любомир Аламанов.

"Въпросът е тази страна, която опира до политическата роля, и тя е свързана с това, че там излезе някаква фирма, която е посредник в търговията с винетки и сега цялата работа е дали в резултат на действията на тези двама души тази фирма се е облагодетелствала, дали има конфрликт на интереси - по този въпрос те са длъжни да дадат ясен отговор", категоричен бе доц. Георги Лозанов.

"В ПП-ДБ няма политически лидер "бащица", който да раздава привилегиите и след това да налага наказанията. Там всичко е много хоризонтално и е много повече въпрос на взаимна отговорност един към друг на лидерите на тази коалиция. Това е един вид хоризонтална власт, която изисква много по-голяма демократична култура. Тук именно това беше поставено на изпитание", обясни още медийният експерт.

Любомир Аламанов от своя страна посочи, че в комуниакцията има два субекта, а нищо не се казва за реципиента - феновете на ПП-ДБ. "Те са много силно критични към собствената си партия. Те огромна част от времето похабяват да критикуват собствените си лидери, което е донякъде и признак за някакво активно гражданско общество, но то отново поражда огромното задължение за добра комуникация именно с тях", каза експертът.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм