Жителите под Ковид блокада в райони в Китай се оплакват от недостиг на храна и основни продукти. На десетки милиони хора в най-малко 30 региона е наредено да останат у дома при частично или пълно блокиране, съобщи Би Би Си.

165 са новите случаи на Ковид у нас

„Минаха 15 дни, свършихме брашното, ориза, яйцата. Отпреди дни свършихме и млякото за децата“, каза жител на Западен Синдзян.

Властите се борят да овладеят местните огнища преди конгреса на Комунистическата партия през октомври.

Политиката на Китай за нулев Ковид изисква стриктни блокирания - дори ако се докладват само няколко случая. В понеделник Китай регистрира 949 нови случая на Ковид в цялата страна.

Учебната година ще започне без маски и тестове за учениците

Политиката предизвика рядко обществено несъгласие от гражданите и също така беше обвинена в задушаване на икономическия растеж.

В Синцзян продължилото седмици блокиране в казахската автономна префектура или близо до границата с Казахстан доведе до това, че отчаяните жители се обръщат за помощ в социалните медии.

Въвеждат временни противоепидемични мерки от първия учебен ден

Една публикация показва видеоклип на уйгурски мъж, обхванат от емоции, който казва, че трите му деца не са яли от три дни. В град Инин, столицата на Или, беше широко разпространен споделен онлайн документ с над 300 спешни искания за храна, лекарства и дамски превръзки.

Неваксинираните няма да имат достъп до Омикрон ваксините

„Нямам пари, за да купувам консумативи. Жена ми е бременна и имаме две деца. Бензинът ни свършва. Жена ми има нужда от медицински преглед“, каза друг жител.

Регионът има смесено население от хански, казахски и уйгурски жители.

По-рано този месец дългоочакван доклад на ООН обвини Китай в "сериозни нарушения на човешките права" срещу уйгурите и други предимно мюсюлмански малцинства в Синдзян. 

Мобилно приложение разпознава Ковид-19 само по гласа

Правозащитни групи обясняват, че повече от един милион уйгури са били задържани против волята им. Пекин твърди, че неговата мрежа от лагери е инструмент за борба с тероризма.

В югозападната провинция Гуейджоу властите заключиха район на столицата на провинцията Гуейян без предупреждение, блокирайки 500 000 жители у дома без никакъв шанс да се подготвят.

Китай одобри първата в света инхалаторна ваксина за Ковид-19

Асансьорите в сградите бяха изключени, за да спрат хората да напускат, съобщава вестник Guardian.

„Не можем да купуваме неща онлайн, тъй като те не доставят и супермаркетите са затворени. Дали правителството се отнася с нас като с животни, или просто искат да умрем?“ - попита потребител на платформата за микроблогове Weibo, цитиран от Guardian.

В Украйна започва нова вълна от Ковид-19

Междувременно Чънду, столицата на провинция Съчуан, е най-големият град, попаднал под блокиране, откакто Шанхай претърпя двумесечни ограничения по-рано тази година.

На неговите 21 милиона души е забранено да влизат или излизат от града, като само жителите могат да покажат доказателство за отрицателен тест за Ковид, за да купуват стоки от първа необходимост.

Мистериозна пневмония взе няколко жертви в Аржентина

По време на земетресение по-рано този месец жителите се опитваха да напуснат домовете си, но изходите бяха заключени.

Градските власти казват, че планират да премахнат ограниченията в пет района на града от понеделник.

Многобройните удължени блокирания идват преди Конгреса на Националната партия в средата на октомври – събитие, което се случва веднъж на пет години, на което ще се съберат висши политически членове за първи път от удара на пандемията.

Надзорният орган на ЕС одобри първите ваксини за Омикрон

Партийните служители са подложени на огромен натиск, за да се уверят, че събитието протича гладко, и дори малки групи от Ковид се възприемат като заплаха.

В понеделник китайските медии казаха, че малък брой случаи са открити в университетските кампуси в Пекин, докато студентите се връщат от други провинции.

Продължава спадът на желаещите да се имунизират срещу ковид-19, леко намаляват и заразените

Това е последната голяма икономика в света, която се опитва да изкорени напълно огнищата на Ковид, твърдейки, че това е необходимо, за да се предотвратят по-широки вълни от вируса, които могат да затрупат болниците.

Китай официално регистрира по-малко от 15 000 смъртни случая от началото на пандемията, според университета Джон Хопкинс.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм