Ваксините срещу Омикрон са подсилващи и могат да се поставят само на хора със завършен имунизационен цикъл срещу Ковид. Това гласи препоръката в общото изявление на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) и Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), пише OFFNews. 

Надзорният орган на ЕС одобри първите ваксини за Омикрон

Въпреки че тези първи две адаптирани ваксини са разрешени за употреба при хора на възраст 12 и повече години, които са получили поне първична ваксинация срещу Ковид, ECDC и EMA съветват тези бустери да бъдат насочени приоритетно към хора, които са изложени на по-висок риск от прогресиращо до тежко заболяване поради определени рискови фактори.

Приоритетните групи са възрастните над 60 години; хората с отслабен имунитет и други уязвими лица (над 12-годишна възраст) със заболявания, които ги излагат на по-висок риск от тежка форма на Ковид; бременните жени. Приоритет са и потребителите и персоналът в домовете за дългосрочни грижи. Здравните работници също могат да бъдат взети под внимание поради тяхната повишена експозиция в случай на бъдещи нови вълни на SARS-CoV-2 и тяхната ключова роля за добре функциониращите здравни системи, се посочва в изявлението.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм