Лекарственият регулатор на ЕС одобри ваксините за Ковид-19 на компаниите Пфайзер/Бионтех и Модерна, адаптирани за варианта Омикрон, като по този начин проправи пътя за бустерна кампания тази зима, предаде БГНЕС.

Така наречените "бивалентни" ваксини са насочени както към оригиналния вирус, който се появи в китайския град Ухан през 2019 г., така и към подварианта BA.1 на Омикрон, съобщи Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Проф. Аргирова: Коронавирусът може да продължи да мутира

Базираната в Амстердам ЕМА заяви, че двете ваксини, подкрепени за хора на възраст над 12 години, са "първите адаптирани бустерни ваксини Ковид-19, препоръчани за одобрение в ЕС".

Комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидес приветства решението като "важно за защитата на европейците срещу вероятния риск от инфекции през есенните и зимни вълни."

777 са новите случаи на Ковид у нас

Понастоящем 27-те страни от ЕС все още използват същите ваксини срещу коронавирус, които бяха одобрени преди почти две години за използване срещу оригиналния щам.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм